:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Septembar 05, 2021   20:07

0

153

Svetski mediji: Slike sa Cetinja pokazuju duboke podele u Crnoj Gori

Svetski mediji ocenili su da su događaji oko današnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju razotkrili duboke podele u Crnoj Gori.

Protesti oko ustoličenja mitropolita na Cetinju izraz su "dubokih podela oko veza Crne Gore i Srbije" i predstavljaju sliku napetosti u Crnoj Gori "između onih koji se zalažu za bliže odnose sa Beogradom" i "drugih koji se protive savezništvu sa Srbijom", ocenjuje Rojters.

"Ceremonija (ustoličenja) je razotkrila duboke podele oko veza sa Srbijom. Protesti oslikavaju tenzije u toj balkanskoj zemlji između ljudi koji zastupaju bliske veze sa Srbijom i onima koji su protiv savezništva sa Srbijom", navodi britanska agencija.

U istom tekstu se podseća da se Crna Gora rastala sa Srbijom 2006. godine, ali da njihova crkva "nije postala autonomna i ostala je pod Srpskom pravoslavnom crkvom, što za neke predstavlja simbol srpskog uticaja".

Američki AP navodi da su Crnogorci ostali "duboko podeljeni oko veza sa susednom Srbijom i SPC, koja je najdominantija verska institucija u toj zemlji".

"Oko 30 odsto od 620.000 stanovnika Crne Gore smatraju sebe Srbima", ističe AP.

Asošijejtid pres konstatuje i da je ovo jasan pokazatelj "oštre političke i društvene podele u Crnoj Gori".

U izveštaju se primećuje da je predsednik Milo Đukanović, "tvorac državne nezavisnosti", posetio Cetinje, dok je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koga AP naziva "pro-srpskim", bio u Podgorici.

"Otkako se Crna Gora razišla sa Srbijom, snage za nezavisnost Crne Gore su za to da se prizna crnogorska pravoslavna crkva, koja je odvojena od srpske. SPC je igrala ključnu ulogu u demonstracijama prošle godine, koje su pomogle da se promeni dugogodišnja pro-zapadna vlada u Crnoj Gori. Nova vlada sada uključuje pro-srpske i pro-ruske stranke", zaključuje AP.

Britanski javni servis Bi-Bi-Si navodi da je došlo do žestokih sukoba u Crnoj Gori zbog ustoličenja mitropolita Joanikija na ceremoniji koja je razotkrila podele u toj balkanskoj zemlji.

I Bi-Bi-Si, podsećajući da se Crna Gora odvojila od Srbije 2006, ali da je njena crkva pod upravom Srpske pravoslavne crkve, navodi da pojedini građani, uključujući predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, vide to kao simbol srpskog uticaja.

Đukanović je pozvao demonstrante da naruše inauguraciju Joanikija kao mitropolita crnogorskog i arhiepiskopa cetinjskog, ističe Bi-Bi-Si.

Podele oko srpskog uticaja protežu se do vrha crnogorskog političkog rukovodstva, a crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koga Bi-Bi-Si, takođe, naziva prosrpskim političarem, ocenio je proteste "terorističkim aktom".

Britanski list "Gardijan" navodi da je odluka da se mitropolit Joanikije ustoliči u manastiru na Cetinju pogoršala etničku napetost u toj maloj balkanskoj državi.

Demonstranti su od subote blokirali puteve u pokušaju da spreče pristup malom gradu Cetinju, sedištu Srpske pravoslavne crkve i simbolu suvereniteta za neke Crnogorce, piše list.

Crna Gora se otcepila od Srbije 2006. godine, ali se trećina od 620.000 stanovnika izjašnjava kao Srbi, a neki negiraju da bi Crna Gora trebalo da bude zasebna celina.

Protivnici optužuju SPC da služi interesima Beograda, dodaje britanski list.

Demonstrante, navodi "Gardijan", podržava Demokratska partija socijalista crnogorskog predsednika Đukanovića, koja je optužila susednu Srbiju i SPC da su "odbacili Crnu Goru i Crnogorce, kao i integritet" njegove zemlje.

Đukanović je želeo da obuzda uticaj SPC u Crnoj Gori i izgradi nezavisnu pravoslavnu crkvu, ali je njegova stranka izgubila izbore u avgustu 2020. godine, a aktuelna vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem optužila ga je za namerno podsticanje nedavnih tenzija u političke svrhe, zaključuje list.

Izvor: Танјуг

Crna GoraCetinjeneredisvetski mediji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva