:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 16, 2019   9:32

0

114

“Svi moraju biti svesni svoje uloge u stvaranju ambijenta ravnopravnosti”

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je atmosfera na Paradi ponosa iz godine u godinu bolja i da joj se čini da smo, kao društvo, postali tolerantniji i zreliji. Navodi da su sprečeni incidenti i da su mere bezbednosti bile u skladu sa niskim stepenom ostvarivanja verovatnoće bezbednosnog rizika.

Brankica Janković je, gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekla da svake godine svi u njenoj Kancelariji pofržavaju LGBT sugrađane.

Uprkos manjim merama bezbednosti i boljoj atmosferi, Jankovićeva poručuje da to ne bi trebalo da nas uljuljka i da ne treba reći da je sve rešeno. Poručuje da su zahtevi LGBT zajednice osnovani i podseća da ona već nekoliko godina u svom izveštaju Narodnoj skupštini ukazuje da bi trebalo urediti pravna pitanja koja nisu uređena.

Dodaje da joj se LGBT zajednica najčešće obraća zbog neprimerenog postupanja i govora u javnom prostoru. "Svedoci smo da javne ličnosti i političari često upotrebljavaju apsoluno neprihvatljiv govor za pripadnike LGBT zajednice jer misle da će tako osvojiti političke poene", navela je Jankovićeva i dodala da se na taj način stvaraju dodatni bespotrebni problemi.

Ističe da ne postoji razlog da se stvara stigma i povećava distanca, zbog čega imamo i nasilje u školama i društvu. Navodi da su sve to povezane stvari.

Govoreći o grupama koje su najugroženije u Srbiji, Povorenica je navela da je to teško reći u nekoliko rečenica.

Smatra da je svakako najteže roditeljima dece koja su obolela od neizlečivih bolesti, građanima sa invaliditetom, ženama na tržištu rada koje su diskriminisane...

Pripadnici LGBT zajednice se uglavnom obraćaju organizacijama civilnog društva jer se plaše nerazumevanja, dodala je Poverenica.

Navela je da Srbija nije izuzetak kada je reč o diskriminaciji, sa kojom se suočavaju i ekonomski razvijene države. Ali, kako ističe, ambijent u kojem smo istinski ravnopravni i u kojem se razumemo stvara se ne samo normativno, već i u socijalnom i političkom ambijentu.

Poručuje da je za to potrebno vreme, posvećenost, razumevanje i da svi akteri budu svesni uloge koju imaju a ne da zloupotrebljavaju priliku koja im se daje u javnom prostoru.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva