:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 28, 2020   18:46

0

69

SZO: Epidemija koronavirusa dobija šire razmere

Epidemija koronavirusa dobija šire razmere, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nakon što je Nigerija potvrdila prvi slučaj koronavirusa u podsaharskoj Africi.

Ponovljeno je i upozorenje da bi virus mogao da stigne u većinu „ako ne u sve zemlje”.

Prvi slučajevi virusa Kovid-19 prijavljeni su u još pet zemalja a svi zaraženi su imali veze sa Italijom, Nigerijom, Estonijom, Danskom, Holandijom i Litvanijom, rekao je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

„Epidemija se širi”, rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi i dodao da SZO već upozorava na to da bi koronavirus mogao da stigne do više zemalja, ako ne i do svih.

Kako je kazao, Kina je prijavila skoro 80.000 slučajeva za dva meseca. Oko 10 odsto tih slučajeva okarakterisano je kao ozbiljno, a dosad je preminula 2.791 osoba.

U 49 zemalja izvan Kine prijavljen je 4.351 slučaj zaraženih i 67 umrlih, prenosi Rojters.

Lindmajer je kazao da SZO vrlo pažljivo razmatra izveštaje o tome da su se neki ljudi ponovo zarazili istim virusom.

„Moramo pažljivo da vidimo kako su testovi rađeni, kako je osoba testirana, da li se možda previdelo da je ona još imala virus u sebi ili se reinficirala drugim putem”, rekao je on.

Dodao je da SZO nije još u stanju da kaže da li je moguće da se virus vrati i da se osoba koja se već izlečila ponovo zarazi.

„Opšte uzev, očekivali bismo da osoba koja je imala infekciju koronavirusom bude posle imuna barem neko vreme. Ali opet kažem, mi to još ne znamo”, rekao je on.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva