:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2020   8:32

0

257

SZO: Južna Amerika novo žarište, rast broja zaraženih u Africi

Južna Amerika postala je novi epicentar koronavirusa, a najteže pogođena zemlja je Brazil, dok raste broj smrtnih slučajeva u pojedinim afričkim zemljama koje do sada nisu imale veliki broj preminulih, saopštila je Svetska zdrtavstvena organizacija (SZO).

"Pandemija KOVID-19 proširila se na više od 100.000 ljudi u Africi. Virus se sada proširio u svakoj zemlji tog kontinenta, a prvi slučaj je prijavljen pre 14 nedelja", navela je SZO u petak u saopštenju.

Kako je preneo Rojters, na afričkom kontinentu do sada je registrovano 3.100 smrtnih ishoda povezanih sa koronavirusom.

Devet afričkih zemalja suočeno je sa porastom broja zaraženih za 50 procenata, dok ostale zemlje tog kontinenta imaju stabilan broj obolelih ili u opadanju.

Ekspeti SZO dodaju i da postoji verovatnoća da je niska stopa smrtnosti u Africi povezana sa znatno manjom prosečnom starošću stanovništva nego u ostalim delovima sveta.

Ipak, eksperti svetske organizacije su zabrinuti zbog znatno manjih medicinskih sredstava kojima afričke zemlje raspolažu u odnosu na razvijenije delove sveta, navodeći da bi u slučaju porasta broja zaraženih to moglo da značajno ugrozi stanovništvo i zdravstvene sisteme zemalja.

Situacija u Južnoj Americi se čini težom, upozorava SZO, čiji eksperti navode da su vlasti najteže pogođene zemlje - Brazila odobrile široku upotrebu antimalarika hidroksihlorokina, iako klinički nije dokazano da taj lek bez dodatnih rizika pomaže u lečenju KOVID-19.

Eksperti SZO navode da bi se moglo reći da je Južna Amerika sada novo žarište virusa u svetu, prenosi Rojters.

Izolacija nije dovoljna da spasi autohtono selo u Amazonu

Tres Unidos, autohtono selo brazilske prašume u Amazoniji, zabranilo je uzlaz za sve posetioce nadajući se da će ih izolacija sačuvati od virusa, ali to se nije desilo.

Novi koronavirus je, najverovatnije, stigao uz Rio Negro, džinovsku vijugavu reku koja povezuje Tres Unidos sa najvećim gradom Amazonije, Manausom - udaljenim pet sati brodom.

Reke, koje su od životne važnosti za ove udaljene zajednice, sada takođe donose bolest. Na mapi koju je objavila brazilska vlada potvrđene smrti od koronavirusa predstavljene su tačkama koje prate reke u tim udaljenim delovima zemlje.

Drama 35 porodica plemena Kambeba ponavlja se u autohtonim zajednicama širom Amazonije, dok se epidemija kreće uzlaznom putanjom iz Manausa, jednog od najteže pogođenih gradova u Brazilu, gde su jedinice intenzivne nege pretrpane, a za sahranjivanje umrlih se koriste masovne grobnice.

Meksiko: Rekordan broj smrtnih slučajeva u jednom danu

U Meksiku je u petak registrovan rekordan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u jednom danu - 479.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u toj zemlji dostigao je 6.989, prenosi Rojters podatke ministarstva zdravlja te zemlje.

Prethodno je najveći broj smrtnih slučajeva bio zabeležen 20. maja, kada su od KOVID-19 preminule 424 osobe.

Broj novozaraženih je 2.960, pa je ukupan broj slučajeva koronavirusa u Meksiku 62.527.

Prvi slučaje koronavirusa u Meksiku prijavljen je krajem februara.

U Argentini više od 10.000 zaraženih koronom

U Argentini je potvrđeno još 718 slučajeva koronavirusa, tako da je ukupan broj zaraženih 10.649, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od posledica infekcije KOVID-19 umrlo je još 14 osoba i ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao je 433, prenosi TASS.

Većina slučajeva infekcije (4.606) prijavljena je u glavnom gradu zemlje, Buenos Ajresu. U dva provincije Argentine - Katamarka i Formoza - koronavirus još nije potvrđen.

U Argentini je prvi slučaje KOVID-19 prijavljen 3. marta, a zemlja je od 19. marta bila u potpunom karantinu.

U maju su ograničenja ublažena, ali Buenos Ajres je i dalje u karantinu.


U Južnoj Koreji 23 nova slučaja koronavirusa

Južna Koreja danas je prijavila 23 nova slučaja koronavirusa, a reč je uglavnom o slučajevima iz gusto naseljenog područja Seula u kojem su vlasti zatvorile hiljade noćnih klubova, barova i karaoka klubova u pokušaju da zaustave prenošenje virusa.

Prema najnovijim podacima korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u toj zemlji je potvrđeno ukupno 11.165 slučajeva koronavirusa i 266 smrtnih slučajeva, prenosi AP.

Kada je reč o novim slučajevima, 13 je potvrđeno u provinciji Gieongi oko Seula, a koja je danas naredila zatvaranje još 2.629 barova i karaoka klubova, čime je broj zatvorenih mesta za zabavu povećan na 8.363.

Južna Koreja je početkom marta dnevno prijavljivala oko 500 novih slučajeva koronavirusa, pre nego što je stabilizovala stanje agresivnim traganjem za kontaktima i testiranjem.

Međutim, raste zabrinutost zbog stalnog porasta infekcija u Seulu, nakon što su zdravstvene vlasti ublažile mere socijalnog distanciranja.

U Nemačkoj 638 novozaraženih, umrle još 42 osobe

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Nemačkoj povećan je za 638 - na 177.850, pokazuju najnoviji podaci Instituta Robert Koh.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa povećan je za 42 - na 8.216, prenosi Rojters.

Kina: Nijedan novi slučaj kovida-19

U Kini u petak nije potvrđen nijedan novi slučaj kovida-19, prvi put od izbijanja epidemije u Vuhanu prošle godine, izvestio je Rojters.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je danas da su evidentirana dva sumnjiva, ali nepotvrđena sluačaja od kojih jedan u Šangaju, a drugi u provinciji Đilin na severoistoku kontinentalne Kine.

Broj lokalnih slučajeva kovida-19 je u značajnom padu od marta zahvaljujući primeni striktnih vanrednih mera u celoj zemlji, ali evidentiraju se i dalje slučajevi zaraze uvezeni iz inostranstva.

Ukupan broj do sada potvrđenih slučajeva je 82.971, a preminulih je 4.634.

SAD: Novih 20.522 obolelih i 1.089 preminulih

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) saopštio je u petak da je u SAD registrovano novih 20.522 obolelih od koronavirusa, kao i da je zabeleženo još 1.089 smrtnih slučajeva.

CDC je saopštio da je, prema informacijama kojima raspolaže, ukupan broj obolelih od početka pandemije u SAD dostigao 1.571.617, dok je od virusa preminulo 94.150 pacijenata.

Kako navodi Rojters, podaci CDC-a odnose se na četvrtak do 16 sati po lokalnom vašingtonskom vremenu, dok je prethodni bilans to telo objavilo 24 sata ranije.

Izvor: T a n j u g

koronaviruskovid 19Južna AmerikaAfrikaMeksikoKinaJužna KorejaNemačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva