:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2021   17:11

0

212

SZO: Nastaviti upotrebu AstraZeneke

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas pozvala države da ne prekidaju vakcinaciju protiv virusa korona vakcinom AstraZeneka.

 

Tajland je danas saopštio da će nastaviti da koristi tu vakcinu, dok je Indonezija odlučila da odloži njenu upotrebu, pošto su Irska i Holandija u nedelju prekinule vakcinaciju AstraZenekom.

Francuska, Nemačka i Velika Britanija su poručile da nisu zabrinute zbog korišćenja te vakcine, navodi Rojters.

Stručnjaci SZO analiziraju tvrdnje o krvarenju i stvaranju krvnih ugrušaka kod osoba vakcinisanih AstraZenekom, ali je ta organizacija konstatovala da je malo verovatno da će promeniti preporuku o širokoj upotrebi te vakcine, objavljenu prošlog meseca.

Nema dokaza da su incidenti izazvani vakcinom i važno je da se vakcinacija nastavi, kako bismo mogli da spasemo živote, poručeno je iz SZO.

I Italija suspendovala upotrebu vakcine AstraZeneka

Italija je danas suspendovala upotrebu vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke.

Italijanska agencija za lekove AIFA navela je da je odluka doneta iz predostrožnosti, kao privremena mera dok svoje mišljenje ne da Evropska agencija za lekove, preneo je Rojters.

Saopštenje je izdato neposredno nakon što se na isti korak odlučila Nemačka.

Nemačka vlada je saopštila ranije danas da obustavlja upotrebu vakcine AstraZeneke protiv korona virusa zbog novih izveštaja o stvaranju opasnih krvnih ugrušaka.

Francuska suspendovala vakcinu AstraZeneke do sutra popodne

Francuska će zaustaviti davanje vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke, dok se o njoj sutra ne sutra Evropska agencija za lekove (EMA), izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

On je rekao da se od EMA očekuje da pruži sutra popodne smernice nakon što je izvestan broj zemalja obustavio upotrebu vakcine AstraZeneke, preneo je Rojters.

"Odluka koja je doneta iz predostrožnosti jeste obustaviti imunizaciju vakcinom AstraZeneke u nadi da ćemo je brzo nastaviti ako EMA da zeleno svetlo", istakao je Makron.

"Stoga mi je suspendujemo do sutra popodne", kazao je predsednik Francuske.

Izvor: RTV, T a n j u g

AstraZenekavakcineSZO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva