:

:

TV Most

clock

Maj 05, 2021   18:10

0

244

SZO: Sinovak vakcina efikasna, nedostaju neki podaci

Vakcina protiv KOVID-19, koju je proizveo kineski Sinovak, efikasna je u prevenciji bolesti kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, ali nedostaju neki kvalitativni podaci o riziku od ozbiljnih neželjenih efekata njene primene, utvrdili su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Dokument o proceni podataka kineske KoronaVak vakcine je pripremila danas Strateška savetodavna grupa stručnjaka SZO (SAGE) na osnovu rezultata faze 3 kliničkih ispitivanja u Kini, Brazilu, Indoneziji, Turskoj i Čileu, prenosi Rojters.

"Uverili smo se da su dve doze KoronaVak efikasne u sprečavanju KOVID 19 kod odraslih u uzrastu od 18-59 godina", naveo je SAGE u proceni objavljenoj na sajtu SZO.

U saopštenju je navedeno da postoji nedostatak u dokazima o bezbednosti upotrebe vakcine tokom trudnoće, kao i o bezbednosti i efikasnosti kod starijih odraslih osoba sa osnovnom bolešću, ali i procene u vezi retkih neželjenih pojava otkrivenih praćenjem primene nakon odobrenja.

Vakcina koju je proizveo Sinovak odobrena je u 32 zemlje, kojima je distribuirano 260 miliona doza, saopštili su stručnjaci SAGE.

Stručnjaci su poručili da su se samo delimično uverili da je rizik od ozbiljnih neželjenih efekata nizak kod ljudi mlađih od 60 godina, ali da nije pruženo dovoljno kvalitetnih dokaza da takav rizik ne postoji za osobe starije od 60 godina.

Takav stav je naveden i kada je u pitanju efikasnost vakcine kod osoba sa komorbiditetima ili zdravstvenim stanjima koja povećavaju rizik od teškog oblika KOVID-19.

Analiza SAGE je pripremljena jer tehnička savetodavna grupa SZO trenutno razmatra Sinovak vakcinu za hitnu upotrebu, a pozitivan ishod bi joj otvorio put za distribuciju preko KOVAKS-a i pružio veoma važnu međunarodnu podršku.

Analiza Sinovak vakcine usledila je nakon što su stručnjaci SZO izrazili su vrlo nisko poverenje u podatke kineskog Sinofarma o njegovoj vakcini protiv Kovida-19 u pogledu rizika od ozbiljnih neželjenih efekata kod pojedinih pacijenata, a istovremeno su izrazili puno poverenje u sposobnost vakcine da spreči zaražavanje korona virusom, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Izvor: Танјуг

SZOSinovakvakcina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva