:

:

TV Most

clock

April 24, 2020   17:37

0

119

SZO: Vakcina protiv COVID-19 mora biti dostupna svima na svetu

Svetska zdravstvena organizacija pokrenula je globalnu inicijativu za ubrzani razvoj i ravnomernu distribuciju vakcina, dijagnostike i tretmana protiv COVID-19.

Inicijativa pod nazivom "ACT akselerator" pokrenuta je kao bi se na međunarodnom nivou ubrzale i kordinisale procedure za razvoj i testiranje vakcina i lekova protiv novog korona virusa.

Generalni direktor ZSO Tedros Adanom Gebrejesus kaže da je podjednako važno da se sredstva za borbu protiv COVID-19, jednom kada budu dostupna, ravnomerno raspodele svima u svetu.

"Naša zajednička obaveza je da osiguramo da svim ljudima budu dostupna sva sredstva u borbi protiv COVID-19", kaže Gebrejesus.

Inicijativi se pridružile mnoge organizacije, fondacije i zemlje širom sveta.

Među koorganizatorima predstavljanja "ACT akseleratora" našli su se i Evropska komisija, predsednik Francuske Emanuel Makron i "Bil i Melinda Gejts" fondacija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da EU neće štedeti svoje napore u cilju da se svet udruži protiv COVID-19.

"Mi smo spremni da odgovorimo na ovu akciju. Već 4. maja organizovaćemo donatorsku video konferenciju kao bi se prikupila sredstva za početak globalne saradnje", kaže fon der Lajen .

Predsednica Evropske komisije kaže da se očekuje prikupljanje inicijalnih sredstava od 7,5 milijardi evra za razvoj prevencije i tretmana, ali i da će dodatna sredstva biti potrebna u budućnosti.

"Što pre nam je potrebna vakcina koja će se proizvesti i podeliti u svim delovima sveta i koja će biti dostupna po prihvatljivim cenama", kaže fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je zaključila da će vakcina protiv COVID-19 biti "globalno zajedničko dobro" i pozvala sve od političkih lidera preko preduzetnika, filantropa i umetnika da rade na mobilizaciji snažnog globalnog odgovora na COVID-19.

Izvor: Танјуг

SZOkoronavirusvakcina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva