:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2021   22:02

0

139

SZO: Za Omikron soj još nema dovoljno podataka

Svetska zdravstvena organizacija još nema dovoljno podataka o novom Omikron soju koronavirusa da bi saopštila da je on prenosiviji od Delta varijante, saopštila je danas tehnički rukovodilac SZO za kovid 19 Marija Van Kerkove.

 

„Imamo neke podatke koji ukazuju na to da su stope hospitalizacije niže“, rekla je zvaničnica SZO na konferenciji za štampu, prenosi Rojters.

Ona je upozorila da ne treba izvlačiti zaključke iz prvih podataka pošto ova varijanta ne cirkuliše dovoljno dugo u stanovništvu, pre svega u ranjivim populacijama.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je zemlje da izvuku pouke iz protekle dve godine pandemije i ponovo apelovao na veću pravičnost u distribuciji vakcina.

Tedros je upozorio da sveobuhvatni buster programi vakcinacije u bogatim zemljama rizikuju da produže svetsku bitku sa kovid-19 i poručio da „nijedna zemlja ne može da ubrza svoj izlazak iz pandemije“.

Generalni direktor SZO naglasio je da prioritet mora biti smanjenje smrtnih slučajeva i pomoć svim zemljama da ispune minimalne ciljeve vakcinacije koje mnoge još uvek nisu dostigle.

On je primetio da je „ogromna većina hospitalizacija i smrtnih ishoda kod nevakcinisanih ljudi, a ne onih koji nusu dobili treću dozu“, navodi AP.

Tedros je rekao i da je „iskreno teško razumeti“ da je tri četvrtine zdravstvenih radnika u Africi i dalje nevakcinisano, a da su poremećaji u globalnom snabdevanju učinili da je samo polovina zemalja članica SZO uspela da ispuni cilj vakcinacije, što je 40 odsto od svoje populacije zaključno sa krajem ove godine.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge upozorio je da će Omikron postati dominantna varijanta u Evropi do početka 2022. godine i da su potrebne još tri do četiri nedelje da bi se utvrdila težina bolesti koju ona izaziva.

Kluge je upozorio zemlje da se pripreme za „značajan porast“ u novim infekcijama.

„Nema sumnje da je Evropa ponovo epicentar globalne pandemije“, rekao je Kluge, dodajući da su infekcije porasle za 40 odsto u odnosu na pre godinu dana i da je Omikron sada dominantan, prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g

omikronSZOkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva