:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2020   22:20

0

185

SZO: Zadržati mere da se ne bi pojavio drugi vrhunac, suspendovano testiranje hidroksihlorohina

Zemlje u kojima infekcija korona virusom opada još bi mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mera za zaustavljanje epidemije, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Svet je još u središtu prvog talasa epidemije korona virusa, izjavio je šef programa SZO za vanredne situacije Majkl Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemljama, on se povećava u Centralnoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi, preneo je Rojters.

Rajan je istakao da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mestima gde je prvi talas utihnuo.

Postoji, takođe, šansa da se stopa infekcije opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mere za zaustavljanje prvog talasa.

"Ali mi, takođe, moramo da budemo svesni činjenice da bolest može da 'skoči' u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavimo samo zato što je bolest sada na putu na dole da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko meseci da se pripremimo za drugi talas", rekao je Rajan i dodao da će se možda drugi vrhunac pojaviti u ovom talasu.

On je naglasio da Evropa i Severna Amerika treba da nastave da sprovode mere vezane za javno zdravlje, socijalne mere, mere nadzora, mere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi obezbedile nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

Suspendovano testiranje hidroksihlorohina

Svetska zdravstvena organizacija privremeno je obustavila testiranje hidroksihlorohina, leka protiv malarije, na pacijentima zaraženim korona virusom iz bezbednosnih razloga, saopštio je danas generalni direktor SZO Tedros Adhan Gebrejesus.

Hidroksihlorohin je lek koji je promovisao američki predsednik Donald Tramp kao moguć način lečenja korona virusa. Tramp je rekao i da koristi taj lek kako bi sprečio da se zarazi korona virusom.

Tedros je na onlajn brifingu rekao da je privremeno pauzirano testiranje na grupi pacijenata, koja je primala hidroksihlorohin, dok nadzorni odbor ne ispita bezbednosne podatke, prenosi Rojters.

SZO je već ranije preporučila da se ne koristi hidroksihlorohin za lečenje ili sprečavanje infekcije korona virusom, osim u okviru kliničkih ispitivanja.

Šef programa za vanredne situacije u SZO Majk Rajan rekao je da je odluka da se suspenduje ispitivanje hidroksihlorohina doneta iz predostrožnosti.

Izvor: Танјуг

SZOkoronavirushidroksihlorohin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva