:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 29, 2020   15:07

0

20

Tabaković: Banke da shvate-bez građana i privrede ne postoje

Bankarski sektor u Srbiji je stabilan, likvidan i u dobrom stanju, izjavila je guverner Narodne banke Srbije, dr Jorgovanka Tabaković.


 

NBS održava stabilan kurs, ima dovoljno deviznih rezervi, a očekujemo od banaka da pokažu odgovornost i shvate da bez građana, privrede, klijenata, ni one ne postoje, istakla je Tabaković u intervjuu za Večernje novosti.
Ona je poručila da se u sklopu odgovorne politike NBS, osim moratorijuma na otplatu različitih pozajmica, priprema niz mera za pomoć građanima i privredi.
"Kažu da u kriznim vremenima svako pokaže i svoju sposobnost i svoj karakter. A mi imamo obavezu da izgrađenu stabilnost i stečeno poverenje očuvamo. Narodna banka Srbije u dužem vremenskom periodu održava relativnu stabilnost kursa dinara i ona nije ugrožena ni u ovim vanrednim okolnostima", navela je Tabaković.
"Imamo sasvim dovoljno deviznih rezervi koje predstavljaju garant sigurnosti. Krajem februara ukupne devizne rezerve su iznosile oko 13,5 milijardi evra. Samo u poslednje tri godine NBS je na deviznom tržištu, kada su preovladavali pritisci ka jačanju dinara, kupovala devize i time uvećala devizne rezerve za više od pet milijardi evra. Time je dodatno ojačana sigurnost domaćeg finansijskog sistema upravo za ovakva vremena," istakla je Tabaković.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva