:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2019   13:25

0

88

Tabaković: Kupovina zlata učvršćuje stabilnost

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da visok nivo ukupnih deviznih rezervi, kakav ima Srbija, predstavlja garant sposobnosti naše zemlje da odgovori na sve ekonomske izazove.

"Kupovina zlata za devizne rezerve dodatno učvršćuje finansijsku stabilnost i ukupnu stabilnost države", rekla je ona u intervjuu za Telegraf.rs podsećajući da je od 2012. godine do danas Srbija kupila blizu sedam tona zlata za devizne rezerve.

Ona je navela da u ovom trenutku raspolažemo sa 20,81 tonom zlata ili 6,7 odsto deviznih rezervi. Od susednih zemalja samo Rumunija ima veće procentualno učešce u deviznim rezervama. "Najveći deo zlatnih rezervi kojima raspolažemo - 95 odsto, čuva se u Srbiji, u trezoru NBS, dok se, kao nasledeno stanje, ostatak rezervi zlata od 1,01 tone čuva kod međunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu", rekla je guvernerka.

Ona je dodala i da NBS otkupljuje poluge zlata iz domaćih izvora, imajući u vidu da se radi o jednoj od najsigurnijih klasa aktive deviznih rezervi i nastaviće sa praksom kupovine zlata.

Ona je navela i da su na domaćem deviznom tržištu u poslednje dve godine prisutni pritisci ka jačanju dinara kao rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja Srbije i perspektiva za njen dalji razvoj.

"Od aprila 2017. do sada, dinar je ojačao u odnosu na evro za 5,1%, a NBS je neto kupila oko 2,8 milijardi evra da bi sprečila prekomerno jačanje domaće valute. Jačanje dinara nastavljeno je u nešto blažoj meri i u 2019. godini. Dinar je tokom prva četiri meseca ove godine ojačao prema evru za 0,2 odsto", rekla je Tabaković.

Na pitanje kako najbolje sačuvati svoj novac, kaže da je dinarska štednja isplativija i u kratkom i u dugom roku.

"Štednja stanovništva nastavila je da raste i u ovoj godini i dostigla je nove najviše vrednosti. Krajem aprila dinarska štednja iznosila je 66,8 milijardi dinara, a devizna 10,3 mlrd evra. Posebno želim da istaknem rast dinarske štednje stanovništva, jer je ona znak većeg poverenja u domaću valutu. Pošto je u 2018. povećana za 22%, na 61,1 miijardi dinara, što je najveći rast od 2013. kada su kamatne stope na štednju bile na znatno višem nivou, dinarska štednja stanovništva je nastavila snažan rast i u 2019. i za četiri meseca povećana je za 5,7 mlrd dinara", rekla je Tabaković.

Tome doprinose stabilnost cena i relativna stabilnost deviznog kursa, viša kamata na dinarsku u odnosu na štednju u devizama, kao i povoljniji poreski tretman dinarske štednje.

Ona je rekla i da je zahvaljujući punoj koordinaciji NBS i Vlade, otpornost i stabilnost naše ekonomije ojačana na trajnim osnovama, što našu zemlju čini privlačnom destinacijom za ulaganja.
"Znatno smo smanjili unutrašnju neravnotežu - u 2019, kao i protekle dve godine, beležimo fiskalni suficit, a od 2016. i smanjenje javnog duga. Inflacija je već duže od pola decenije niska i stabilna, imamo relativnu stabilnost kursa dinara i stabilnost finansijskog sistema".

Navodi i da je u prethodne četiri godine neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija bio više nego u celini dovoljan za pokrice tekućeg deficita, uz smanjenje spoljnog duga Srbije.

Kada je u pitanju formula za povecanje penzija, kaže je politika plata i penzija pitanje za Vladu Srbije, i da će ona pažljivo, kao i do sada, da odmeri koje rešenje je najbolje.

"NBS će kao i do sada učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da inflacija ostane niska i stabilna, odnosno da očuva kupovnu moć naših gradana, kao i da ostvarivanjem svojih ciljeva doprinosi održivom ekonomskom rastu naše zemlje", poručuje Tabaković.

Povodom tendera za prodaju Komercijalne banke kaže da je ukrupnjavanje bankarskog sektora prirodna posledica konkurencije na tržištu Srbije, ali i dešavanja u matičnim bankama i zemljama iz kojih te banke dolaze. "Naš posao je da vodimo računa da se taj proces odvija uz očuvanje stabilnosti i zaštitu interesa deponenata".

"Raduje nas što postoji interesovanje i stranih i domaćih investitora za dolazak na bankarsko tržište Srbije i svakog ko ispunjava propisane uslove ćemo podržati", zaključila je Tabaković.

Govoreći o razgovorima sa predstavnicima MMF kaže da je ocena MMF-a da je inflacija pod kontrolom, a finansijski sistem je dodatno ojacan, a da smo nastavili i sa dobrim rezultatima u smanjenju nivoa problematičnih kredita.

Dodaje i da su ocene misije MMF-a važne jer predstavljaju dodatnu potvrdu kredibiliteta našeg ekonomskog programa i povoljnih izgleda ekonomije Srbije, a NBS će i u buduće radtiti na očuvanju stabilnosti.

Izvor: RTV, T a n j u g

NBSTabakovićdevizne rezerve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva