:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 24, 2020   10:59

0

105

Tabaković: NBS spremna da ponovo reaguje ako zatreba

Narodna banka Srbije prati situaciju, kao i potrebe građana i privrede, i ako bude trebalo spremna je ponovo da reaguje, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.

 

"Vreme pred nama i dalje nosi izazove. NBS nastavlja da prati i analizira potrebe naših građana i prvirede i u koordinciji sa vladom spremni smo da reagujemo i u narednom periodu, u skladu sa razvojem situacije i bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabinosti", rekla je Tabaković na Beogradskom ekonomskom forumu.
Kako kaže, Srbija bi, da nije bilo pandemije, već imala investicioni rejting.
"Ali, jučerašnja cena finansiranja od 1,066 odsto potvrđuje da mi imamo priznanje ravno investicionom rejtingu u svetu onih koji u nas veruju ulažući svoj novac u budućnost Srbije. Takav uspeh jeste rezultat odlučnosti predsednika Srbije, NBS, Vlade Srbije da jačamo srpsku ekonomiju i čuvamo makroekonomsku i monentarnu stabilnost koju Srbija danas ima", istakla je ona.
Nema dileme da uz saradnju i uzajamnu podršku možemo da pobedimo sve izazove, poručila je guvernerka.
Napomenula je da je i u ovoj kriznoj godini u Srbiji rasla devizna štednja četiri odsto, kao i da dinarska štednja raste u proseku oko 25 odsto godišnje i dostiže iznos veći od 91 milijarde dinare.
Srbija je juče na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po kuponskoj stopi od 2,125 procenata i stopi prinosa od 2,35 odsto, što su, kako je saopšteno iz NBS, do sada najniže kamatne stope, odnosno najbolji uslovi koje je postigla za finansiranje u dolarima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva