:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 04, 2024   10:53

0

59

Tabaković: Niko nema pravo da našem narodu na KiM uskrati pravo na svoju valutu

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je danas, na otvaranju 31. Kopaonik biznis foruma, da niko nema pravo da našem narodu na KiM uskrati pravo na sopstvenu valutu, niti pravo na život u miru.

"I to zaslužuje reagovanje svakog čoveka i svake institucije da bi mogli da govorimo o budućnosti", istakla je Tabakovićeva.

Podsetila je da smo u decembru prošle godine obeležili 150 godina srpskog dinara kao nacionalne valute.

"Na obeležavanju te važne godišnjice rekla sam da se malo koja nacija u svetu može pohvaliti time da ima svoju valutu jedan i po vek. Pored tradicionalnih državnih simbola, grba, zastave i himne, duh i snagu jedne države čine njena tradicija, kultura i nacionalna valuta. Trajanje ovih državnih odličija je pokazatelj koliko je neka nacija dugotrajna, koliko je stabilna i postojana", naglasila je guvernerka NBS.

Kako je rekla, državna odličja su i ogledalo i tekovina jednog naroda i od suštinskog značaja za njen suverenitet u svetu.

"U meri u kojoj svaka država danas može da govori o sopstvenom suverenitetu. I sve o čemu budemo diskutovali danas i narednih dana gubi potpuno smisao ako deo našeg naroda nema pravo na upotrebu sopstvene valute i na osnovna sredstva za lični život. Jer svi smo ljudi. Niko nema pravo da našem narodu uskrati pravo na sopstvenu valutu niti pravo na život u miru i to zaslužuje reagovanje svakog čoveka i svake institucije da bi mogli da govorimo o budućnosti", navela je Tabakovićeva.

Istakla je da je lako ostati nedodirljiv i pozivati se na teorije, i ne uključivati se u problem, držati se po strani, deliti savete, ustati i držati razne propovedi.

"Lako je mahati svojim moralnim ubeđenjima. Još je lakše pozivati se na nemoć. I lakše je samo govoriti", rekla je Tabakovićeva.

“Radimo na cilju da Srbija dobije investicioni rejting”

Tabaković je istakla da se radi na tome da Srbija dobije investicioni rejting.

"Predano radimo na cilju da Srbija dobije investicioni rang, više nego ikad. Bavimo se svim faktorima koji mogu da utiču na povećanje tog izgleda, odnosno rejtinga. To treba da ima za rezultat još više investicija i proširi bazu investitora, kao i da Srbiju još bolje pozicionira na investicionoj mapi. Ne samo za strane direktne investicije, već i kada je reč o obveznicama", rekla je ona.

Kazala je da je dobijanje investicionog ranga, koji je nama faktički i priznat kroz ulaganja, jeste nešto na čemu ćemo raditi kako bi i formalno dobiili poboljšanje izgleda. Naglasila je da zbog dobrih ekonomskih rezultata analitičari veoma dobro ocenjuju srpske obveznice.

"Ocene analitičara i investitora su da srpske obveznice sijaju, ovo je citat - srpske obveznice sijaju, što ogromna tražnja za osmogodišnjom dinarskom hartijom i potvrđuje, dok je razlika u prinosima na devizne hartije u odnosu, na primer, na nemačke obveznice značajno smanjena. Svi ovi rezultati potvrđuju ispravnost ekonomske politike koju smo vodili", naglasila je.

Kako je rekla, u Srbiji je u ovom globalnom ambijentu otpornost naše ekonomije ponovo testirana i potvrđena.

"Rekordan izvoz robe i usluga od 41 milijarde evra u 2023. godini je za 75 procenata viši nego u prepandemijskoj 2019. godini. Obezbedili smo rekordne devizne rezerve zemlje, sada već 25 milijardi evra, i više su za 87 procenata nego u prepandemijskoj 2019. godini. Stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou. Formalna zaposlenost u privatnom sektoru je za oko 10 procenata iznad prepandemijskog nivoa, a prosečna zarada u decembru je za 64 procenta veća od pre kriznog nivoa", navela je guvernerka NBS.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva