:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 16, 2018   15:00

0

203

Tači: Formiranje vojske je nepovratan proces

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je, "nezavisno od diskusije u Savetu bezbednosti i bez obzira na brige određenih država i ljudi, formiranje vojske Kosova nepovratan proces".

"Odluka institucija o osnivanju vojske je istorijska, pravična odluka i u skladu sa voljom građana Kosova i potpuno u skladu za ustavnim mandatom i zakonskim odredbama", rekao je Tači tokom obraćanja medijima na prištinskom aerodromu pred odlazak u Njujork, na sednicu SB UN o Kosovu.

Rekao je da je formiranje vojske "jedna od najbitnijih odluka nakon proglašenja nezavisnosti, koja je ujedinila sve ljude na Kosovu, bez etničkih razlika i ceo politički spektar, uz veliko angažovanje sa međunarodnim prijateljima".

Dodatna vrednost vojske, nastavio je Tači, je "učešće nealbanskih zajednica" u njoj.

"Ukoliko se Srbija naljutila i ukoliko brine zbog vojske, Srbi koji su građani Kosova osećaju se mirno i komotno i žele da budu deo institucija i vojske", tvrdi Tači, dodajući da sada očekuje završnicu dijaloga sa Beogradom.

"To će biti finalna faza dijaloga, uz mogućnost sveobuhvtnog i trajnog sporazuma, koji će obuhvatiti recipročno priznavanje Kosova i Srbije, uz poštovanje Rezolucije 1244 i učlanjenje u međunarodne organizacije i za koji verujem, da će odluka skupštine da formira široki tim za dijalog i u koordinaciji sa nosiocima institiucija, uz rukovodstvo EU i uz podršku SAD iostalih partnera, biti uspešan i da će zatvoriti poglavlje sukoba između Kosova i Srbije", naveo je kosovski predsednik.

Zaključio je da dijalogom Kosovo "želi normalizaciju odnosa, mogućnost pomirenja, recipročnog priznanja, učlanjenja Kosova u UN".

Izvor: RTS

Kosovo i MetohijaKBSHašim Tači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva