:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 18, 2019   10:04

0

202

Tači i Haradinaj za sada bez koordinacije pred Berlin

Kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj pozvani su u Berlin na sastanak 29. aprila, ali sa sada nema naznaka da na skup odlaze usaglašenim stavom.

Prošlo je pet meseci otkako su se Tači i Haradinaj poslednji put susreli licem u lice, kao što je to uobičajeno za vođe centralnih institicija. Neimenovani izvori iz vlade preneli su listu Koha ditore da se susret njih dvojice ne očekuju ni pre sastanka u Berlinu, koji su zazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emmanuel Makron.

"Za sada nema koordinacije i ne očekujem da će je biti pre nego što odemo u Berlin", rekao je izvor dodajući: "Čak nisam ni siguran da će putovati zajedno."

Već duže vreme, Tači i Haradinaj pokazuju razlike oko rešenje odnosa Beograda i Prištine oko Kosova. Tači je za korekciju granice, dok se Haradinaj tome protivi.

Tači smatra da će sastanak sa liderima zapadnog Balkana u Berlinu biti nastavak nemačkog i francuskog interesovanja za Kosovo, i da prema njegovim konsultacijama, na tom skupu neće biti nacrta plana za sporazum Beograda i Prištine.

"Kao predsednik, ja sam u stalnim konsultacijama sa međunarodnim partnerima oko razvoja događaja na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Berlinski sastanak će biti nastavak interesovanja Nemačke i Francuske za Kosovo i naš region", naveo je Tači na svom Fejsbuk nalogu.

Tači očekuje da će sa skupa u Berlinu biti izdato unapred dogovoreno saopštenje sa opštim sadržajem o evropskoj perspektivi regiona, produbljivanjem reformi, posebno u oblasti vladavine prava, a biće naglašena i neophodnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Haradinaj je, upitan o mogućem nacrtu dogovora u Berlinu, rekao da nema informacija i da je o tome čuo u medijima.

"Nemam takve informacije osim onoga što sam video i čuo od medija, ali mi takve informacije nemamo i ne znamo da će se nešto poput toga dogoditi. Bilo kako bilo, rekao sam i ranije da ja nisam ovlašćen da pregovaram o dogovoru sa Srbijom, jer je parlament dao mandat pregovaračkoj delegaciji, a i platformu. Dakle moju ulogu ne vidim kao pregovarača za stolom", rekao je kosovski premijer.

Izvor: RTS

KosovoHašim TačiRamuš haradinaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva