:

:

TV Most

Foto: estok

clock

Maj 25, 2020   15:55

0

83

Tači: Kurti kao ilegalac na političkoj sceni

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da je odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti uzurpirao funkciju i da je ozbiljno narušio Ustav.

Tači je ocenio da se Kurti ponaša kao ilegalac na kosovskoj političkoj sceni, prenosi Kosovo onlajn.

"Uvek sam poštovao odluke, čak i kada mi se nisu svidele, u svakom slučaju niko nije iznad Ustava, iznad zakona. Moramo naučiti da poštujemo nezavisne institucije i pozivam sve da poštuju odluku Ustavnog suda", rekao je Tači.

Ustavni sud tzv. Kosova najavio je da će 29. maja objaviti odluku o dekretu Hašima Tačija kojim je mandat za sastav nove kosovske vlade dodelio Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova, čemu se protive Kurti i njegov Pokret Samoopredeljenje.

Kako navodi Kosovo onlajn, Tači je danas obišao zatvor Dubrava u opštini Istok, gde su tokom NATO agresije 1999. godine ubijeni zatvorenici albanske nacionalnosti.

Tači je rekao da je "Srbija u Dubravi počinila masakr, a da međunarodna zajednica ćutanjem nastavlja da amnestira zločine Srbije".

Kurti: Izbori se održavaju širom Evrope, zašto ne bi na Kosovu*

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i dalje insistira na tome da na Kosovu budu održani izbori, a poziva se na činjenicu da se izbori održavaju širom Evrope.

On je istakao da je, posle zdravlja stanovništva i ekonomije, zdravlje demokratije takođe važno i podsetio da će izbori u junu biti održani na Islandu, u Francuskoj i u Srbiji, a u julu u Severnoj Makedoniji, Španiji i Hrvatskoj.

Kurti je ponovio da na KiM moraju biti održani izbori, kao i lokalni izboru u Podujevu i dodao da oni mogu biti organizovani istovremeno.

"Postoje neslaganja, ali postoje i rešenja. U skladu sa našim Ustavom, potrebni su novi izbori", ocenio je Kurti.

Izvor: Танјуг

KiMTačiKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva