:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 10, 2019   22:44

0

131

Tači ne očekuje promene u odnosima sa Beogradom

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da ne očekuje ništa novo u odnosima Beograda i Prištine na Berlinskom samitu 29. aprila, dodajući da će susret lidera Zapadnog Balkana biti rutinski sastanak sa rastućom pažnjom Nemačke i Francuske o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu.

Hašim Tači je prištinskim medijima na albanskom rekao da ceni rastući interes Nemačke i Francuske, da čestita na sporazumu između Makedonije i Grčke, te da se fokusira na mogućnost postizanja sporazuma sa Beogradom, ali, prema njegovim rečima, neće biti ništa novo u odnosima.

"Naravno, Kosovo će učestvovati kao i svi lideri Zapadnog Balkana, kao nezavisna i suverena država, ali ne očekujem nešto novo sa ovog sastanka u odnosima između Kosova i Srbije. Biće to rutinski sastanak sve veće pažnje u razvoju Zapadnog Balkana. To je veoma dobra prilika da ova konferencija definitivno utiče na liberalizaciju viznog režima za Kosovo, ali i da osudi genocid Srbije na Kosovu", rekao je Tači.

Francuska i Nemačka okupiće političke lidere Zapadnog Balkana na skupu krajem aprila u Berlinu, kako bi pomogli jačanje saradnje u regionu.

Skupu čiji je cilj "neformalna razmena ideja" prisustvovaće, pored ostalih, predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i predsednik i premijer Albanije, Ilir Meta i Edi Rama.

Nemačka i Francuska žele da pomognu jačanje saradnje zemalja Zapadnog Balkana, posebno u pogledu glavnih političkih tema kao što je dijalog između Beograda i Prištine.

Izvor: RTS

TačiKosovoZapadni BalkansporazumBeograd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva