:

:

TV Most

Foto: estok

clock

Septembar 07, 2020   12:38

0

86

Tači o izostanku iz dijaloga: Bitan je sadržaj sporazuma, a ne predstavljanje

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači izjavio je da nije važno ko u dijalogu predstavlja Prištinu već da je važan sadržaj sporazuma. Ističe da dokument iz Vašingtona I obećanje otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu, "neće uticati na prijateljsko i bratsko partnerstvo sa Turskom".

Hašim Tači navodi da je njemu bitna suština sporazuma.

"Za mene su bitni duh i suština sporazuma. Važnije od fizičkog prisustva. Kosovo može da uspe sa američkim rukovodstvom, onim što može da se postigne u Beloj kući. Osećam se vrlo dobro što su pali oni lažni mehurići koji su se širili oko mapa. Svi smo želeli da američko rukovodstvo ima vodeću ulogu, ovo se dogodilo. Ne dozvoljavamo da plemenski mentalitet utiče na kašnjenja koja Kosovo skupo plaća", rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini.

Na kritike iz Turske zbog obećanja da će Priština da otvori ambasadu u Jerusalimu, Tači je naveo da je o zabrinutosti Arapske lige i predsednika Turske razgovaro sa Redžepom Erdoganom telefonom, te da "priznanje ni na koji način ne će uticati na prijateljsko i bratsko partnerstvo sa Turskom".

Tači dalje tvrdi da je sporazum u Vašingtonu zasluga američkog predsednika Donalda Trampa i specijalnog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela.

"Prošla nedelja je bila još jedna potvrda posvećenosti američkog predsednika Trampa Kosovu. Uz zalaganje specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ovi napori su formalizovani prošlog petka. Ovo je bio najozbiljniji diplomatski poduhvat u ove dve decenije za zapadni Balkan", rekao je Tači.

Izvor: RTS

KiMTačidijalog Beograda i PrištineVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva