:

:

TV Most

Foto: Kosovo Online

clock

Mart 04, 2020   17:23

0

173

Tači: Odnosi sa SAD nisu ugroženi, spremni smo za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare, nakon povratka iz SAD, da ništa ne može pokvariti dobre odnose sa SAD i izrazio spremnost za postizanjem mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji bi rezultirao obostranim priznavanjem i učlanjenjem tzv. Kosova u UN.

“Razgovarali smo o bezbednosti, ulozi SAD u dijalogu kao najvernijeg saveznika Kosova. Istovremeno sam sa visokim  zvaničnicima američke administracije razgovarao o svim dešavanjima u zemlji.  Na svim sastancima sam naglasio značajnu ulogu SAD-a u postizanju  mira i stabilnosti na Balkanu i u Evropi”, rekao je Tači u obraćanju javnosti nakon povratka iz SAD.

Tači je rekao i da je dobio uverenje od Stejt Departmenta da će SAD uložiti stotine miliona dolara na KiM čim se postigne sporazum sa Srbijom.

On je naveo i da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučihem, uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela, bilo reči o postizanju konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

“Ambasador Grenel nas je ponovo pozvao u Belu kuću na sastanak  i u prisustvu gospodina O'Brajena sam se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. To je istorijski uspeh, taj sastanak predstavlja spremnost za nastavak dijaloga nakon vise od godinu dana. Taj sastanak nas je približio konačnom sporazumu”, rekao je Tači I dodao da je sa američkim zvaničnicima razgovarao o dostignućima BSK i učlanjenju tzv. Kosova u  NATO.

Tači je naveo i da se nepostojanje jedinstva među državama EU odrazilo na postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i podsetio da pet članica EU nisu priznale Kosovo. Kako je rekao, sada je tu ambasador Grenel koji hrabro gura dijalog napred i maksimalno se zalaže za postizanje  konačnog dogovora.

On je istakao i da je redovno izveštavao poslanike u Skupštini Kosova o sastancima u Briselu, da je proceš dijaloga sa Srbijom bio transparentan napominjući da mu to ovoga puta nije bilo omogućeno.

Tači je održao vanrednu konferenciju za medije nakon što je predsednica Skupštine Vjosa Osmani odbila njegov zahtev da se danas obrati pred poslanicima kako bi ih izvestio o detaljima svoje  posete SAD u okviru koje se sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Kosovo online

KiMTačiSADdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva