:

:

TV Most

Foto: estok

clock

Jun 10, 2020   8:35

0

81

Tači prihvata dijalog koji vodi Amerika

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je da želi širi sastav tima u dijalogu sa Beogradom.

Dodao je da će u dijalog biti uključen u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

"Biću uključen u skladu sa svojim zakonskim mandatom, ni manje ni više. Svaki postignuti dogovor mora doći u Skupštinu. Dopunjavaćemo se i imaćemo dobru koordinaciju. Ne takmičimo se međusobno, nego sa Srbijom“, rekao je Tači u emisiji "Rubikon" na TV Kljan Kosova.

Naglasio je da institucije moraju biti nosioci dijaloga i pozvao izaslanika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, da promeni stav o tzv.Kosovu.

Dodao je da će biti „za stolom gde politički proces vode Sjedinjene Američke Države“, dok će se u procesu koji će se odvijati pod pokroviteljstvom EU ili Lajčaka vladi dati mogućnost zastupanja kosovskih interesa i radu na sprovođenju do sada postignutih sporazuma.

"Lajčak nema podršku da unapređuje proces do međusobnog priznavanja. Treba da zna da na Kosovo dolazi u nezavisnu i suverenu zemlju, a ne u zemlju sa Rezolucijom 1224. Moramo blisko sarađivati sa SAD i EU jer je naše jedino odredište EU, ali ona mora biti korektna prema Kosovu*“, rekao je Tači.

Mišljenja je da Lajčak mora biti vrlo jasan pre dolaska u Prištinu.i u Srbiju, istakavši da ima rezervu prema tome da li treba da učestvuje u procesu dijaloga, ako specijalni predstavnik EU ne tretira tzv.Kosovo kao nezavisno.

"EU mora da promeni svoj stav o Kosovu*. Pogledaću platformu, njen predlog i na osnovu toga zauzeću stav, koji će biti u skladu sa voljom građana", rekao je Tači.

On je uslovio i mogući sastanak sa Lajčakom u Prištini, rekavši da nikoga ne odbija, ali da će analizirati da li će susret uroditi plodom ili će biti gubljenje vremena.

"Lajčak treba da ima drugačiji pristup pre posete. Treba da dođe kao predstavnik EU, a ne kao slovački ministar spoljnih poslova. Nije u redu ako dolazi sa dilemama poput njegove zemlje“, rekao je Tači.

Izvor: B92, Kosovo online

KiMTačiSADLajčakdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva