:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Januar 07, 2020   21:09

0

273

Tači želi vladu što pre, očekuje se ime mandatara

Zahtev kosovskog predsednika, Hašima Tačija Aljbinu Kurtiju da predloži mandatara buduće Vlade Kosova u roku od 48 sati je politički zahtev, pojasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ovu odluku kosovskog predsednika jedan od službenika iz njegovog kabineta.

Ustav Kosova, naime, kako je za RSE pojasnio i stručnjak za ustavna pitanja Dastid Palaska, ne predviđa koliko dugo predsednik treba da čeka na predlog za kandidata za premijera političke partije koja je pobedila na izborima.

Međutim, iz kancelarije Hašima Tačija navode da svi priznaju hitnost formiranja nove Vlade Kosova.

“Uzimajući u obzir tu činjenicu, predsednik je Kurtiju dao 48 sati da uloži napore da predstavi svog kandidata za premijera. To je, naravno, bio politički zahtev zasnovan na potrebi da se uspostavi nova vlada koja bi služila potrebama naroda. Nadamo se da će Kurti predložiti kandidata što pre to bolje”, kaže ovaj službenik o odluci koju je Tači doneo u ponedeljak 6. januara, posle sastanka sa Kurtijem.

Kurti: Nije bilo priče o rokovima

Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, za kojeg se očekuje da će biti predložen za mandatara, kaže za RSE kako Tači tokom konsultativnog sastanka u ponedeljak nije govorio o rokovima.

“Tokom jučerašnjeg kratkog konsultativnog sastanka, koji ne može imati pravne efekte, predsednik nije spomenuo nikakve rokove, i nije izgovorio izraz ’48 sati’ koji je kasnije mogao da se pročita u njegovoj Fejsbuk objavi. Tokom sastanka koji je trajao manje od šest minuta, u prostoriji nas je bilo šestoro”, kazao je Kurti.

U međuvremenu, sastanak Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje na kome treba da se odluči o mandataru nove vlade završen je za utorak i biće nastavljen u sredu pre podne, saopštio je lider te partije Aljbin Kurti. On je dodao da je do prekida sastanka došlo zbog drugih obaveza. Rekao je i da se komunikacija sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) oko formiranja nove vlasti nastavlja i da će se sastati sa liderom te partije Isom Mustafom što je pre moguće.

Kurti je na konsultacije sa Tačijem u ponedeljak otišao bez dogovora sa DSK, s kojim teži da formira vladu. Na sastanku nije izneo ni predlog za mandatara, rekavši da će Tačija o tome pismeno obavestiti nakon zasedanja Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje. Posle toga, Tači mu je dao rok od 48 sati da iznese predlog mandatara, pre nego što, kako je upozorio, “preduzme sledeće ustavne i zakonske korake”.

U međuvremenu, završen je još jedan sastanak između lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, a koalicioni sporazum i dalje nije postignut. Nastavak razgovora je najavljen za sutra.

Izvor: Radio Kontakt Plus/RSE

KiMTačiKurtimandatar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva