:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 29, 2015   12:05

0

151

Tači očekuje dogovor

On se, takođe, u izjavi bečkom dnevniku "Standard", založio za uspostavljanje suda koji bi trebalo da rasvetli optužbe protiv boraca OVK.

"Pitanje nije da li će sud biti formiran ili ne. Već se radi o tehničkim detaljima kako da dobijemo zakon. Parlament i vlada rade na prevazilaženju tih detalja", objasnio je Tači iz čije stranke je sedam poslanika prošlog petka glasalo protiv promene Ustava.

On je kazao da će razgovarati sa svojim poslanicima i ponuditi garancije na teme koje oni dovode u sumnju, kako bi osigurali da ustavni predlog bude prihvaćen.

Povodom današnje runde dijaloga u Briselu, Tači je izrazio očekivanje da će elektromreža na severu Kosova biti predata "u ruke kosovske administracije".

"Standard" ocenjuje da je malo primenjeno od dogovora u aprilu pre dve godine kada su se Beograd i Priština dogovorili o integraciji većinski Srbima naseljenog severa Kosova.

List naglašava da je i kosovska strana odugovlačila proces, između ostalog u pitanju je početak pregovora EU sa Srbijom.

Pre 8. jula, kada nemačka kancelarka Angela Merkel treba da poseti Beograd, kako ističe "Standard", treba da se postigne novi sporazum.

Međutim o sadržaju su još mnoga pitanja otvorena.

Viši istraživač Austrijskog instituta za spoljnu politiku (OIIP) Vedran Džihić očekuje da će zbog toga pre leta biti dogovoren samo "blagi sporazum" sa dugim prelazim rokovima.

"Nešto će morati da prezentuju jer je i EU potreban uspeh", naglasio je on.

"Standard" ukazuje da je škakljivo pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština, jer se Priština plaši da bi ona, ako dobije izvršne ovlašćenja, mogla ugroziti celovitost Kosova, dok Srbija insistira na tim nadležnostima.

Ekonomski važno je i jezero Gazivode, koje se nalazi na teritoriji centralne Srbije i Kosova, dodaje dnevnik ukazujući da je Beograd protiv potpune integracije elektrana na jezeru pod kosovsku administraciju, zato što bi time snabdevanje Srba na severu Kosova zavisilo od Prištine.

Nerešeno je i pitanje "Parka mira", ukazuje list, dodajući da pozitivnije deluje oblast telekomunikacije, a i dogovoreno je ukidanje skupih osiguranja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva