:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2021   16:38

0

66

Tačijeva odbrana ponovo zatražila ukidanje pritvora

Odbrana bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija uložila je žalbu na odluku sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua o produženju pritvora, ponovo tražeći njegovo oslobađanje od ove mere, prenosi Reporteri.

U pismu objavljenom na zvaničnoj veb stranici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, odbrana je navela greške koje je, kako navode, sudija za prethodni postupak napravio u svojoj odluci o produženju pritvora, prenosi "Zakletva pravde".

Prema navodima odbrane, sudija za prethodni postupak je pogrešio u primeni tereta dokazivanja za preispitivanje člana 41 (1), pogrešio je što je odbio da se uključi u propisano trajanje pritvora.

Odbrana je dalje tvrdila da su nalazi o uticaju i ovlašćenjima Tačija toliko nepravedni i nerazumni da predstavljaju zloupotrebu diskrecionog prava.

Prema mišljenju odbrane, sudija je takođe pogrešio kada je zaključio da otkrivanje dokaza povećava rizik od bekstva, ometanja postupka i izvršenja drugih krivičnih dela.

On je dalje opisao kao pogrešan pristup proceni garancija trećih zemalja, kao i propust da se traže stavovi predloženih trećih zemalja.

Inače, u svojim prvim nastupima 9. novembra, Jakup Krasnići i Hašim Tači su se izjasnili da nisu krivi po optužbama koje su iznesene pritiv, a isto je učinio i Kadri Veselji u svom izlaganju 10. novembra, kao i Redžep Seljimi 11. novembra.

Optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMTačiSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva