:

:

TV Most

Foto: RTK2

clock

Decembar 05, 2019   17:19

0

145

Tahiri: Nesporazum Kurtija i Mustafe oko funkcija vodi ka novim izborima, rok za vladu još mesec i po

Politikolog iz Prištine Ramuš Tahiri ocenjuje da, zbog spora oko podele funkcija, koalicioni dogovor između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova može potpuno da propadne, a da u tom slučaju nije isključeno i raspisivanje novih izbora.

Tahiri ukazuje da je DSK javno objavio da, pored pet ministara, jednog zamenika premijera i predsednika Skupštine traži i poziciju predsednika Kosova.

“Oni su bili saglasni da im daju predsednika Skupštine, ali ne i predsednika države. Izgleda da je ta raspodela izazvala neslaganje. Sledeći sastanak će se održati izgleda tek sledeće nedelje, a rok za saziv Skupštine već teče, prošlo je već desetak dana”, napominje Tahiri za Kosovo Onlajn.

On objašnjava da predsednik Kosova Hašim Tači treba u roku od 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata da sazove prvu konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova, što znači da bi poslednji rok za konstituisanje parlamenta bio 27. decembar, imajući u vidu da je CIK konačne rezultate potvrdio 27. novembra. Kada se svi rokovi uzmu u obzir jasno je da izglasavanje vlade u parlamentu može da se prolongira do druge polovine januara.

“Od dana konstituisanja Skupštine, predsednik ima 15 dana da imenuje mandatara, a posle mandatar ima 15 dana da sastavi vladu. Ukupno, od današnjeg dana, krajnji rok za sastav vlade je još oko mesec i po dana”, kaže Tahiri.

Izvor: Kosovo online

KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva