:

:

TV Most

clock

Oktobar 25, 2020   14:33

0

130

Tahiri: Postoji samo jedna tema u dijalogu, konačni sporazum i uzajamno priznanje

Prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Tahiri rekao je za Kosova Pres da je na bilo kom nivou posredovanja u dijalogu između Kosova i Srbije, jedini princip konačni sporazum uz uzajamno priznanje, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako taj medij navodi, trodnevni samit u Beogradu na kome su učešće uzeli i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, ponovo je ukazao razlike oko uspostavljanja ZSO, što dovodi u pitanje dalji kontinuitet dijaloga. Suprotan stav stranaka o ovoj temi dovodi do zahteva za podizanjem nivoa medijatora u dijalogu.

Međutim, po oceni Tahirija, iz ugla Kosova principi dijaloga ne zavise od toga ko je medijator.

"Dijalog za vladu Kosova nema alternativu. Izgradili smo precizne principe kako krenuti ka konačnom sporazumu uz uzajamno priznavanje. Ove stavove smo zacrtali sa vladom, ali i opozicioni politički subjekti su saglasni. Ne postoje podteme, postoji samo jedna, a to je konačni sporazum i uzajamno priznavanje", rekao je Tahiri.

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu Kodra ocenjuje oak da je u ovoj fazi dijaloga potrebna veća pažnja lidera EU.

"Naravno da je važna pažnja onih koji su pristalice i pomagači dijaloga. Već ulazimo u završnu fazu, završili smo takozvani tehnički deo. Ono što je potrebno je da se Kosovo snažno posveti poslednjoj fazi obezbeđenja uzajamnog priznavanja i mesta u UN. Stoga, naravno, nivo pažnje da se poveća", rekla je Deljiu Kodra.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fitore Pacoli Daljipi, za razliku od prethodnika, kaže da bi prvo trebalo održati nove izbore na Kosovu, a tek nakon toga nastaviti dijalog.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku je nevažno na kom nivou se posreduje u dijalogu, jer smatra da se ne može postići rezultat bez podrške građana.

"Ovaj oblik diskusije, ovaj nastavak dijaloga je pogrešan. Ovo mora prestati, jer su potrebni novi izbori na Kosovu i novi pristup. Možemo promeniti nivo alternativnih rešenja situacije, posredovanja u dijalogu, bilo da je potreban viši ili niži nivo. To je nebitno, nije potrebno razgovarati, jer bilo koji nivo koji je uključen u dijalog ne može postići rezultat, jer to nije podrška građana Kosova", rekla je Pacoli Daljipi.

Predstavnica Grupe za pravne i političke studije Arbereša Ljodža rekla je da bi, na bilo kom nivou posredovanja u Briselu, kosovska strana trebalo da uslovi dalji nastavak dijaloga uzajamnim priznavanjem.

"Ovaj zahtev uopšte nije iznenađenje, on je nastavak težnje Srbije da nastavak dijaloga uslovi za svoje interese, za pitanja koja Srbija želi da napreduje i reši u svoju korist. Smatramo da nijedan korak napred ili dalji nastavak dijaloga ne bi trebalo da se preduzme bez minimalne garancije, bez uslovljavanja priznavanjem Kosova od strane Srbije, jer se tako nešto do sada nije dogodilo. Tada je to bilo veoma pozitivno, a važna poruka bila je direktno mešanje kancelarke Merkel i predsednika Makrona", rekla je Ljodža.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva