:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2020   15:19

0

253

Tahiri: Promene u Beloj kući ne utiču na Vašingtonski sporazum

Prištinski politikolog Ramuš Tahiri smatra da se strategija SAD prema Balkanu nakon odlaska predsednika Donalda Trampa neće menjati i ocenjuje da nema razloga da se Vašingtonski sporazum zbog promena u Beloj kući ne sprovodi.

"Smatram da će se Vašingtonski sporazum kao rezultat postignutog dogovora u Beloj kući između Kosova i Srbije uglavnom u ekonomskoj sferi sprovoditi, jer je u interesu ekonomskog razvoja prosperiteta i saradnje u regionu, kao i doprinos normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekao je za Tanjug Tahiri upitan da prokomentariše u kom pravcu će se nakon dolaska Bajdena u Belu kuću kretati kosovsko pitanje, i da li misli da će Priština raditi na primeni Vasingtonskog sporazuma nakon odlaska Trampa.

Tahiri koji je bio savetnik bivše kosovske predsednice Atifete Jahjage očekuje da će Bajden svakako dati veću podršku procesu dialoga koji se vodi u Briselu između Prištine i Beograda.

Američka strategija se neće mijenjati ali ćemo imati dinamičniju i konkretnu taktiku, rekao je Tahiri i podsetio da SAD imaju razgrađenu strategiju za Balkan pa i za pitanje odnosa Kosova i Srbije, utanačenu u vreme raspada Jugoslavije.

Ta politika se kako kaže ne menja shodno tome jesu li u Beloj kući republikanci ili demokrate.

Na osnovu te činjenice, Tahiri smatra da pitanje nezavisnosti Kosova ne može biti dovedeno u pitanje jer su SAD priznale Kosovo kao državu i uspostavile diplomatske odnose na nivou ambasada.

Bajden će svakako, prema rečima prištinskog analitičara pospešiti saradnju SAD i EU što će uticati i na to da zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu sliku udruzivanja i učlanjenja u EU.

Na Kosovu je, kako kaže, dobro primljeno to što je Bajden izabran za predsednika Sjedinjenih Američkih Država,što tumači da ga vide kao dobrog poznavaoca situacije na Balkanu a posebno tzv. kosovskog pitanja.

Izvor: Танјуг

KiMVašingtonski sporazumRamuš Tahiridijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva