:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2020   15:02

0

193

Tahiri: Takse na brašno i blokove nisu politički motivisane

Savetnik bivše predsednice privremenih institucija u Prištini Atifete Jahjage Ramuš Tahiri smatra da odluka o taksi koju je Priština ponovo uvela na brašno i građevinske blokove iz Srbije nije politički motivisana i dodaje da su, i pored taksi, trgovinski "odnosi Srbije i Kosova*" dobri.

Tahiri kaže da javnost ne zna zasto su takse ponovo uvedene na određenu robu, da u prodavnicama ima brašna iz Makedonije i Bugarske, te da je možda razlog potreba da se zaštiti tržište.

Ukazujući na dobru saradnju kosovskog i srpskog ministra zdravlja, koja je pomogla da se na Kosovu poblem pandemije lakše reši, Tahiri smatra da bi bilo dobro da resorni ministri ili oficiri za vezu u direktnom razgovoru razjasne i situaciju nastalu vraćanjem taksi na brašno i građevinske blokove, ali i zabranu ulaska srpskih medicinara na Kosovo.

Tahiri je podsetio da su ukidanje taksi na srpsku robu i ponovni uvoz doprineli da Kosovo bude dobro snabdeveno i naveo da nove mere ne vidi kao političke, već eventualno kao način da se zaštiti roba na KiM.

Samo u jednom mesecu, nakon dužeg zastoja, protok robe iz Srbije porastao je na 24 miliona evra, rekao je za Танјуг politički analitičar iz Prišitne.

Svaki trgovinski odnos se, kako navodi, gradi i između firmi i kompanija, a KiM, kaže on, kao i svaka druga zemlja ima damping politiku da brani određeni prozivod i graničnu fito sanitarnu inspekciju koja proverava da li je roba iz državnih robnih rezervi i da li je cena ispod realne.

Verovatno, kada govorimo o taksama, da je reč o konkurenciji, a da li je zdrava ili ne to je drugo pitanje, rekao je Tahiri i dodao da bi direktni razgovori, a ne rasprava u medijima, pomogli da se problem reši na dobrobit građana.

Izrazio je uverenje da zdravstveni radnici iz Srbije nisu stigli na Kosovo iz proceduralnih razloga, jer je karantin obavezan a prelaz, kako god ga ko zvao, administrativni ili granični, je zatvoren.

Dodao je da je uveren da bi i lekari sa KiM da su krenuli u preševsku dolinu ili u Beograd imali isti problem.

" Dve zemlje moraju da sarađuju, lekarska društva takođe, važno je da se poštuju određeni propisi i licence ako je potrebno da dođe do protoka medicinskog osoblja", kaže Tahiri.

Prištinski politički analitičar dodaje da nema prepreka za nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prišitne i podseća da postoje tri sporazuma i još tri o saobraćaju, potpisana uz posredstvo specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela.

Prema njegovim rečima, nastavak razgovora mogao bi da usledi posle izbora u Srbiji.

Tahiri je izrazio žaljenje što zvaničnici Srbije i Kosova nikada do sada nisu seli za sto da razgovaraju direktno bez posrednika.

"Imamo dva posrednika iz Amerike i sada i evropskog Miroslava Lajčaka i ako žele normalizaciju odnosa nadam se da ćemo ove godine ili posle izbora u Srbiji imati nastavak dijaloga na oba nivoa i na tehničkom i na političkom", rekao je Tahiri.

Izvor: Танјуг

KiMtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva