:

:

TV Most

clock

Januar 07, 2024   11:06

0

69

Tajani: EU bi trebalo da formira sopstvenu kombinovanu vojsku

Evropska unija bi trebalo da formira sopstvenu kombinovanu vojsku koja bi mogla da igra ulogu u očuvanju mira i sprečavanju sukoba, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

U intervjuu za italijanski dnevnik Stampa Tajani je rekao da je bliža evropska saradnja u oblasti odbrane prioritet za partiju Forca Italia koju on vodi, prenosi Rojters.

"Ako želimo da budemo mirovnjaci u svetu, treba nam evropska vojska. To je osnovni preduslov za sprovođenje efikasne evropske spoljne politike", rekao je Tajani.

Prema njegovim rečima, u svetu sa moćnim igračima kao što su Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija i Rusija, sa krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika, italijanski, nemački, francuski ili slovenački državljani mogu biti zaštićen samo nečim što već postoji, a to je Evropska unija.

Tajani je takođe rekao da bi 27-člana EU trebalo da racionalizuje svoje rukovodstvo i uvede jedinstveno predsedništvo umesto sadašnjih predsednika političkih struktura kao što su Evropski savet i Evropska komisija.

Izvor: T a n j u g

TajaniEUvojska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva