:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 21, 2023   12:38

0

80

Tajani: Zahvaljujući Vučiću očuvan mir na Balkanu, Srbija i Zapadni Balkan što pre u Evropu

Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani poručio je u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Vučićem, da Srbija i Zapadni Balkan treba što pre da postanu deo EU i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na velikim naporima koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja na prostoru Balkana.

,,Veoma sam zadovoljan kako se odvijao naš dan, naročito zbog toga što predstavlja kamen temeljac koji smo postavili kako bismo pojačali odnose između Italije i zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je na prvom mestu Srbija, za koju želimo da uskoro pristupi i bude deo naše EU. Ubeđen sam da se budućnost ZB zove Evropa",  rekao je Tajani.

Naglasio je da želi javno da zahvali predsedniku Vučiću zbog toga što je zahvaljujući njegovom angažovanju situacija na Balkanu mirnija i postoji stabilnost.

,,Zahvaljujem mu na svemu onome što je uradio i uvek je uživao punu podršku Italije, što se tiče pitanja odnosa sa Kosovom. Znam da to nije bilo lako. Želim da mu čestitam, jer zahvaljujući njegovom angažovanju situacija danas na prostoru Balkana je mirnija i možemo da imamo stabilnost i da bolje pristupimo drugim problemima, kao što su migracije", istakao je Tajani.

Vučić: Pred nama dobro vreme za saradnju Srbije i Italije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da predstoji dobro vreme za saradnju Srbije i Italije.

On je nakon potpisaivanja više sporazuma sa Italijom rekao da je srećan, jer je prisustvovao najvećem poslovno- naučnom forumu u 10 godina, za koji je rekao da je jedinstven po tome što je organizovan sa samo jednom zemljom.

,,Srećan sam što je to Italija i što Tajani nije zaboravio na Srbiju i Zapadni Balkan. Hvala privrednicima 151 italijanske kompanije i 256 srpski

Dodao je i da veruje da će se sadašnji obim trgovinske razmene od 4,6 milijardi već naredne godine značajno uvećati i da će to biti podstrek i za srpske kompanije, ali i za italijanske da ulažu u Srbiju.

Kako je rekao, kada se vidi da kompanije mogu da računaju na podršku svoje vlade, to je najbolji ambijent za ulaganja.

Vučić je naglasio i da je Srbija u prethodne tri godine imala uspeh i da je uspela da privuče 63 odsto ukupnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, a da je u tome uspela zahvaljujući stabilnosti fiskalnog i monetarnog sistema, podsticajne politike i subvencija.

Kako je podvukao, namera je da se privuče što više malih i srednjih preduzeća iz Italije, od prehrambene do drvne industrije.

,,Širok je dijapazon naše saradnje. U italijanskim kompanijama radi hiljade naših ljudi, oko 22 000. Značajan je i doprinos finansijskom sektoru - dve, tri italijanske banke su prisutne. Razmislite koliko je to u novcu kada je budžet 18 milijardi. To govori koliki je značaj italijanskih ulaganja u našu zemlju", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji koja postaje dodatno interesantna imajući u vidu politiku nove italijanske vlade.

,,Želimo uspeh vladi Đorđe Meloni i Tajanija, oni podržavaju Srbiju na mnogim forumima i nisu vodili politiku pritisaka. Hvala i verujem da ćemo moći da imamo još bližu saradnju", rekao je on.

Pozvao je Tajanija da na sajmu u Veroni od 2. do 5. aprila poseti zajednički štand Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa srpskim, albanskim i makedonskim vinima.

,,Mislim da je dobro vreme za saradnju ispred nas. Hvala Tajaniju koji je drugi put u našoj zemlji, moliću da dođe i treći, kao i Meloni da dođe tokom godine. Tada možemo još ovoliko sporazuma i memoranduma da pretvorimo u ugovore", zaključio je Vučić.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva