:

:

TV Most

clock

Avgust 05, 2022   11:32

0

110

Tajvan: Kineski ratni brodovi i avioni prešli liniju razdvajanja

Kineski ratni brodovi i avioni prešli su rano jutros liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana. Nećemo dozvoliti izolaciju Tajvana, Kina neće Americi praviti plan puta, poručuje Nensi Pelosi.

Tajvan je izdao upozorenje nakon što je Ministarstvo odbrane saopštilo da su kineski ratni brodovi i avioni rano jutros prešli liniju razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Ostrvska vojska poslala je avione i brodove i rasporedila kopnene raketne sisteme, u sklopu praćenja situacije dok Kina sprovodi velike vojne vežbe u zonama oko Tajvana.

Ministarstvo ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne "bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza", prenosi Rojters. 

Vojska Tajvana će pojačati stanje borbene gotovosti, ali Tajvan ne želi rat, saopštava Ministarstvo odbrane.

Napetost u odnosima Kine i Tajvana raste nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Pelosi: Neće nam Kina praviti plan puta

Nensi Pelosi je danas izjavila da Kina neće praviti Americi plan putovanja i da SAD neće dozvoliti da Kina izoluje Tajvan.

Ističe da je njena poseta Tajpeju "izgovor Pekingu za vojne vežbe u blizini ostrva".

Na kraju posete Indo-Pacifiku, Pelosi je u Tokiju izjavila da su SAD od starta naglasile da dolazak američke delegacije na Tajvan nema za cilj da se promeni status kvo u Aziji ili Tajvanov status kvo.

"Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status kvo", poručila je Pelosi, prenosi Gardijan.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) da je kineska reakcija na posetu Nensi Pelosi "flagrantna provokacija".

Istakao je da je Kina "htela da zastraši, ne samo Tajvan, već i ostale susede", nakon što je pokrenula, kako je rekao, "najveće ikada vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu", preneo je Rojters reči neimenovanog zapadnog diplomate.

Peking uvodi sanckije za Nensi Pelosi, pozvani zapadni ambasadori

Kina uvodi sankcije protiv Nensi Pelosi i njene porodice kao odgovor na "opake i provokativne akcije" odlaskom na Tajvan, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, a prenosi CTGN.

"Uprkos ozbiljnoj zabrinutosti i odlučnog protivljenja Kine, Pelosi je insistirala da poseti Tajvan, ozbiljno se mešajući u kineske unutrašnje poslove, podrivajući suverenitet i teritorijalni integritet Kine, gazeći politiku jedne Kine i preteći miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", rekao je portparol kineskog MSP, prenosi Rojters.

U međuvremenu, kineske vlasti su pozvale evropske ambasadore u Pekingu na razgovor kako bi uložile protest zbog saopštenja grupe G7 i Evropske unije u kojima se kritikuju vežbe oko Tajvana.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je zamenik ministra Deng Li dao "zvaničnu izjavu" o onome što je nazvao bezobraznim mešanjem u unutrašnje stvari Kine", preneo je AP.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva