:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2020   19:11

0

206

Takozvani Pribeov izveštaj ne radi se za pristupajuće zemlje

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da pismo predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović evroparlamentarcima dobro ilustruje koliko “novostasali” učesnici političkog života Srbije ne razumeju procese i institute evropske demokratske prakse niti ulogu EU, njenih institucija i evrointegracija za pristupajuću zemlju kao što je Srbija.

Trifunović je pozvao Evropski parlament i Evropsku komisiju da "naprave" izveštaje o stanju vladavine prava i slobodi medija u Srbiji, po modelu tzv.Pribeovog izveštaja koji je EK napravila za nadgledanje stanja vladavine prava u Severnoj Makedoniji tokom 2015. godine, a Joksimović navodi da se takav mehanizam" ne primenjuju na države koje su u procesu pregovora o članstvu.

Uspostavljeni mehanizam redovnog izveštaja o napretku zemlje služe, kako je rekla, za praćenje ključnih problema u oblasti vladavine prava, kao i sprovođenja reformi u ostalim sektorskim politikama.

“Predstavnici PSG i pojedinih nevladinih organizacija smatraju da EK nije pronicljiva i sposobna da u svakodnevnom praćenju preuzimanja pravnih tekovina EU u Srbiji, posebno u oblasti vladavine prava, uvidi ''ključno otkriće'' tih gorostasa demokratije da je, kako tvrde, Srbija "zarobljena država" i da joj je potreban dodatni alat - izvestilački rad nezavisnih stručnjaka koji su bili angažovani u Severnoj Makedoniji, a potom u BiH”, rekla je Joksimović za Tanjug.

Ona podseća da je poslednji izveštaj EK o stanju vladavine prava i demokratiji u Srbiji objavljen u novembru prošle godine posle čega je Srbija otvorila novo pregovaračko poglavlje.

Dodaje da se paralelno sa procesom ispunjavanja prelaznih merila u poglavljima 23 i 24, nova EK pozitivno izjasnila i o nacrtu nove Medijske strategije na čijoj izradi su aktivno bili angažovani i kredibilni eksperti EK.

Takođe, podseća da je Srbija u “Stategiji proširenja EU 2025” prepoznata kao prednjačeća država u procesu EU integracija i da otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja.

“Za sve ovako sročene ocene, postoji uveliko uspostavljena i redovno primenjivana metodologija, koja podrazumeva da se periodično, u državama kandidatima, sprovode tzv.”peer review” i “follow up” ekspertske misije EK”, navodi ministar.

U Severnoj Makedoniji tu grupu stučnjaka predvodio je Rajnhard Pribe, odakle poreklo naziva “Pribeov izveštaj”, a Joksimović napominje da je u slučaju Severne Makedonije i BiH, kao post-konfliktnih društava, primenjen isključivo kao "ad hoc" mehanizam.

Joksimović kaže da se “Pribeov izveštaj” neće raditi za Srbiju, jer se takvi izveštaji ne pišu za pristupajuće zemlje za koje se dva puta godišnje objavljuju redovni izveštaji o stanju vladavine prava.

Ona napominje da su svi ti izveštaji transparetni i da se o njima diskutuje u Narodnoj Skupštini i sa organizacijama civilnog društva, koje učestvuju u radu Nacionalnog Konventa za EU.

Ocenjuje da razlozi koji se navode kao osnov neopozive odluke za bojkot izbora ne stoje i podseća da je većina usaglašenih zaključaka međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP usvojena u predviđenim rokovima.

Dodaje da faza primene i pune implementacije u svakom demokratski ustrojenom sistemu zahteva poštovanje propisanih procedura i da to, takođe, zahteva određeno vreme što će, kaže, biti i u ovom slučaju.

“Neka PSG piše pisma zbog kojih niko ozbiljan i objektivan u institucijama EU neće lamentirati nad političkom sudbinom političkih stranaka koje nisu u stanju da savladaju eliminatorni test iz evropskih demokratskih vrednosti i praksi - učešće na slobodnim izborima sa stimulativnim cenzusom od samo 3 odsto”, poručila je Joksimović.

Ona smatra da pisma treba da se pišu da bi se predložilo nešto smisleno ili smisleno kritikovalo, a ne da bi se objašnjavalo evropskom javnom mnjenju ono što je, kaže, neobjašnjivo - da je Pokret slobodnih građana odlučio da ne učestvuje na izborima, iako su izborni uslovi suštinski unapređeni.

“Kao krajnji domet ovakvih pisama, uvek stoji izgleda refleksni nagon onih koji nemaju značajno uporište kod građana Srbije, za tužakanjem države i vlade, iako time najviše obelodanjuju sopstvenu političku nedoraslost i letargiju”, rekla je Joksimović.

Izvor: Танјуг

Jadranka JoksimovićTrifunović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva