:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Jun 26, 2019   19:47

0

90

Taksa za energetsku efikasnost podiže cenu gasa, struje, goriva

Julski računi za gas, struju ali i gorivo biće veći. Nije reč o klasičnom poskupljenju, kažu distributeri, već se uvodi nova državna taksa – naknada za energetsku efikasnost. "Srbijagas" je već poslao obaveštenja potrošačima, a u EPS-u kažu, nova stavka biće vidljiva na julskim računima koji dospevaju na naplatu u avgustu.

U računu za gas građanima će se obračunavati još 0,15 dinara po kubnom metru, a uz struju - 0,015 dinara takse za energetsku efikasnost. Ona je bila predviđena još u decembru, u usvojenom "Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara".

Domaćinstva koja troše 875 kubnih metara gasa godišnje, dodatno će izdvojiti 131 dinar, odnosno mesečno oko 11 dinara više. A prosečni mesečni račun od 350 kilovatsati potrošene električne energije uvećva se za 5,5 dinara.

Ta sredstva idu direktno u budžet.

"Sredstva od naknade prikupljene za energetsku efikasnost slivaće se u Fond za energetsku efikasnost i biće stavljena na raspolaganje građanima. Građani će ova sredstva moći da koriste bespovratno ili kroz povoljne kredite za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, svojih kuća i kupovinu energetski efikasne opreme", kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike.

Iznos od 0,15 dinara nove takse ubiraće se i od svakog prodatog litra goriva. U Udruženju naftnih kompanija kažu da im je, pored akciza, to četvrta naknada što diktira i cenu goriva.

"Uvođenje novih naknada podiže cenu goriva. Postoji onaj deo cene goriva koji zavisi od berzanskih konotacija, i tu prosto niko ne može da utiče, ni Hrvatska ni Makedonija, ni Srbija, Bosna. I taj nivo cena je zapravo sličan. Onu ključnu razliku u krajnjoj finalnoj ceni, pravi nivo državnog zahvatanja", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Osim takse, podrška Fondu za energetsku efikasnost stići će i iz Evropske unije. A konačan rezultat trebalo bi da bude manja potrošnja energenata i manji iznosi na računima, jer zbog loše izolacije i stolarije domaćinstva gube 40 odsto energije.

Izvor: RTS

strujagorivoposkupljenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva