:

:

TV Most

clock

Avgust 15, 2019   17:39

0

186

Takse podižu i cene i proizvodnju na Kosovu

Taksa od 100 odsto koju je Vlada Kosova u novembru prošle godine uvela na robu iz Srbije i BiH, gotovo je potpuno obustavila izvoz ovih dveju država na Kosovo.

Podaci Carine Kosova ukazuju da je taj izvoz iznosio 11 miliona evra za devet meseci, dok je pre uvođenja takse samo u jednom danu njihov izvoz na Kosovo bio 1,4 miliona evra.

"Izvoz iz BiH pao je za 98, a iz Srbije za 97 odsto. To se može nazvati i potpunom obustavom uvoza, u poređenju sa onim kako je ranije bilo", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Carine, Adriatik Staviljeci.

Proizvodi zamenjeni kosovskim

Istovremeno, uvođenje takse imalo je pozitivne efekte na kosovsku proizvodnju, s obzirom na to da su srpski i bh. proizvodi sada zamenjeni kosovskim, tvrdi Bedri Kosumi, vlasnik kompanije 'Pestova' koja se bavi preradom krompira. On navodi da je proizvodnja njegove firme porasla od uvođenja takse.

"Ukoliko uporedimo prvu polovinu ove godine sa prošlom, statistike govore da je kod nas ostvaren porast proizvodnje od 30 odsto. Na tržištu je porasla potražnja naših proizvoda i mi smo povećali proizvodne kapacitete", kaže on, dodajući da je to uticalo i na povećanje radne snage.

"Trenutno imamo 252 stalnih radnika, a prošle godine u isto vreme bilo ih je oko 200", dodao je.

'Cene rastu postepeno'

O efektima takse, privredna udruženja sprovela su i nekoliko istraživanja. Kosovska alijansa biznisa i Klub proizvođača Kosova, tvrde da su na Kosovu povećani proizvodni kapaciteti, kao i broj uposlenih u proizvođačkoj industriji.

Građani, međutim, tvrde da je uočen i porast cena na tržištu.

Valjmira Keljmendi iz Prištine, kaže da su se cene povećavale postepeno.

"U julu sam primetila veliki porast cena, posebno prehrambenih namirnica. Iako kažu da taksa od 100 odsto nije uticala na cene, mislim da jeste", navodi ona.

Slično kaže i Merita Kastrati.

"Pojedini proizvodi zamenjeni su proizvodima iz drugih zemalja i mislim da je to uticalo na porast cena", ističe.

I podaci kosovske Agencije za statistiku ukazuju na porast cena. Kako se navodi na web stranici te agencije, hleb i žitarice poskupeli su za 14 odsto, meso za 4,7 odsto, povrće za 1,2 odsto i sl.

Vlada Kosova uvela je taksu na proizvode iz Srbije i BiH u novembru prošle godine, kao odgovor na "destruktivne politike tih država naspram Kosova".

To je u međuvremenu uticalo i na prekid dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Države Kvinte početkom nedelje pozvale su Prištinu da ukine taksu, a Srbiju da obustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti Kosova, kako bi se dijalog nastavio.

Izvor: Radio Kontakt Plus, RSE

KiMtaksecene
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva