:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2022   16:25

0

147

Talas poskupljenja u Evropi, porasle cene goriva i hrane

Cene goriva i hrane u Evropi obaraju istorijske rekorde, a širom EU sve je više nestašica i praznih rafova.

Razlog za katastrofalan poremećaj tržišta jeste ratna kriza u Ukrajni, ali i objavljeni plan zvaničnika u Briselu da se u skoroj budućnosti potpuno obustavi uvoz ruskog gasa i nafte u EU, prenose lokalni mediji.

Sandra Medaković (46), koja živi u Švedskoj, kaže da u ovoj zemlji na sukobe u Ukrajini gledaju kao na veliku opasnost po celu Evropu.

Sve cene su skočile za oko 30 odsto, a najviše hleb, koji sad košta kao litar goriva, jer se sva pšenica uvozi, rekla je ona.

"Litar dizela košta oko 2,6 evra, litar benzina 2,2 evra, a toliko košta i litar ulja. Mi svo brašno uvozimo, pa je cena paketa od dva kilograma čak tri evra, odnosno oko 355 dinara", istakla je Medakoviće.

Prema njenim rečima, kilogram pilećih krilaca je oko 500 dinara kada se preračuna.

"Na sreću, problem sa gasom nemamo, jer iz Norveške uvozimo smeće koje prerađujemo, a onda se na to grejemo", kazala je ona.

U Italiji su cene svega skočile drastično, litar benzina već je 2,3 evra, a dizela čak 2,5 evra.

Na autoputu ta cena ide i do 2,8 evra.

S obzirom na to da je Trst u blizini granice sa Slovenijom, građani idu i sipaju tamo gorivo, jer tamo još nije toliko poskupelo.

Srpkinja Ana Nikolić, koja godinama živi u Grčkoj, kazala je da su potrošačima ove nedelje počeli da stižu dvomesečni računi za struju i po 1.000 evra za jedan stan ili kuću, što je pet puta više nego za istu potrošnju koju su plaćali prošle godine.

Izvor: T a n j u g

Evropaposkupljenja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva