:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 07, 2022   15:44

0

142

Tamara Vučić ugostila Emine Erodgan

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić ugostila je danas u Beogradu suprugu turskog predsednika Emine Erdogan, sa kojom je prisustvovala promociji srpskog prevoda knjige "Turska kuhinja sa vekovnim receptima".

One su posetile turski Institut "Junus Emre", gde je održana promocija knjige, i poručile da je kulturu jednog naroda najbolje upoznati kroz nacionalna jela.

Pisanje knjige "Turska kuhinja sa vekovnim receptima" inicirala je upravo supruga turskog predsednika, a u njenom nastajanju učestvovali su najpoznatiji turski šefovi kuhinja.

Supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić istakla je vezu u kulturi i kuhinji dva naroda i poručila da upravo gastronomija zbližava ljude.

"Onaj ko bude imao priliku da pročita ovaj kuvar i da se upusti u plovidbu turskom gastronomijom, moći će da se uveri u to koliko su nam kuhinje slične, a paradoksalno, i različite kada je reč o sastojcima", kazala je Vučić.

Govoreći o prijateljstvu i vezi između Srbije i Turske, ona je podsetila i na to koliko istih reči koristimo, posebno iz oblasti gastronomije, ali i koliko je snažno prijateljstvo dveju zemalja.

"Želim da se sa prijateljskom Turskom što bliže upoznamo. Zahvaljujući Vama, draga Emine, osvedočenom prijatelju srpskog naroda, najbolji svedoci ovih mojih reči su Institut za majku i dete 'Dr Vukan Čupić', Dom za nezbrinutu decu 'Dragutin Filipović Jusa', i Materinski dom u Zvečanskoj. I baš kao što se pozdravlja na bajramskoj sofi "Bujrum" - dobrodošli, živelo srpsko - tursko prijateljstvo", poručila je Tamara Vučić.

Emine Erdogan je rekla da je radosna zbog toga što se nalazi u Beogradu, gde, kako kaže, oseća ljubav Srba prema turskom narodu.

"Zadovoljstvo mi je da promociju ove knjige u Beogradu predstavim upravo sa suprugom predsednika Srbije. Naša osnovna potreba je da se hranimo, a u Tuskoj je sto za jelo posebno mesto koje delimo samo sa porodicom i prijateljima. Srbi su naši prijatelji i gde god da dođete u Tursku, čak i ako ne poznajete ljude, a zakucate im na vrata - nećete ostati gladni", istakla je prva dama Turske.

Emine Erdogan je naglasila da dva naroda imaju mnogo zajedničkog, pre svega zbog zajedničke istorije, što je upravo i dovelo do jakog prijateljstva koje dve zemlje danas neguju.

"Veoma sam bila srećna kada sam saznala da u Srbiji vlada veliko interesovanje za Turskom i našim jezikom. U srpskom jeziku koristi se oko 8.000 reči koje su turskog porekla. Od 2015. do danas, na Institutu "Junus Emre", u Beogradu, više od 3.000 ljudi pohađalo je nastavu turskog jezika. Interesovanje naroda dve zemlje je obostrano", poručila je Erdogan.

Direktor Instituta Šeref Eteš poželeo je dobrodošlicu visokim gošćama i uručio im prigodne poklone.

Prethodno, Tamara Vučić i Emine Erdogan su obišle Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, gde su, sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić i predstavnicima Turske agenzije za razvoj (TIKA) obišli Materinski dom, koji je izgrađen uz pomoć sredstava te razvojne agencije, a podelile su i poklone deci i majkama.

Izvor: T a n j u g

Tamara VučićEmine Erdogan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva