:

:

TV Most

Foto: Sputnjik

clock

Novembar 25, 2019   11:22

0

218

Tanasković: Dodatna šansa za staranje o ugroženoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji

Članstvo u Izvršnom savetu Uneska važno je za svaku državu, jer joj omogućava aktivno učešće u svim domenima rada i odlučivanja u toj organizaciji, rekao je  bivši ambasador Srbije pri Unesku profesor Darko Tanasković koji je ocenio i da to omogućuje da se Srbija efikasno stara o svom kulturnom nasleđu čiji je jedan dragocen i univerzalno vredan deo na Kosovu i Metohiji konstantno ugrožen.

On je za list Danas, povodom vesti da je Srbija na 40. zasedanju Generalne skupštine ponovo izabrana za članicu Izvršnog saveta organizacije za nauku, obrazovanje i kulturu u četvorogodišnjem mandatu rekao da će to imati višestruki značaj, ali i da je to potvrda ojačane pozicije Srbije u toj organizaciji tokom poslednjih nekoliko godina, i u međunarodnoj zajednici uopšte.

„Srbija je izabrana u članstvo Izvršnog saveta 2015. godine na istom zasedanju Generalne konferencije kada je sprečen prijem Kosova u ovu specijalizovanu agenciju Ujedinjenih nacija, uprkos tadašnjoj oštroj polarizaciji u vezi sa ovim osetljivim političkim pitanjem. Reizbor, koji je uvek teže ostvariti od prvog izbora, dokaz je kvalitetnog, odgovornog i konstruktivnog postavljanja naše države tokom četvorogodišnjeg trajanja mandata“, rekao je Tanasković.

Tanasković naglašava da je Srbija jedina država sa prostora bivše Jugoslavije koja je zadržala zasebnu delegaciju pri Unesku, što se pokazalo kao ispravna odluka.

„Kao već iskusna članica Izvršnog saveta, Srbija ću u svakom pogledu biti u prilici da se tokom naredne četiri godine dodatno afirmiše u ovoj međunarodnoj organizaciji, a svakako i da se efikasno stara o svom kulturnom nasleđu čiji je jedan dragocen i univerzalno vredan deo na Kosovu i Metohiji konstantno ugrožen. Nedavna poseta generalne direktorke Uneska Beogradu, neposredno pred zasedanje Generalne konferencije, govor predsednika Vučića na konferenciji, izvanredan odjek nastupa Emira Kusturice i drugih umetnika u sedištu Uneska, odlična brošura kojom se Srbija predstavila kao kandidat i dobro osmišljeni planski rad na obrazlaganju kandidature, sve su to pokazatelji da je Srbija veoma ozbiljno shvatila svoju ulogu u Unesku, ali i da se u Unesku Srbija ozbiljno shvata“, napominje ambasador Tanasković.

Na 40. Generalnoj konferenciji koja se u Parizu održava od 12. do 27. novembra učestvuju predstavnici 193 države članice.

Na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine od 2006. godine su i Srednjovekovni spomenici na Kosovu - manastiri Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške koji su i na listi ugrožene svetske kulturne baštine.

Izvor: Kosovo Onlajn

UNESKODarko TanaskovićKosovo i MetohijaIzvršni savet Uneska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva