:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2021   15:08

0

151

Tanasković: Male šanse da Priština aplicira za člansto u Unesko

Darko Tanasković, bivši ambasador u Unesco kazao je da tzv.Kosovo nije ponovilo svoj zahtev za prijem u Unesko od 2015 godine i da gotovo ne postoje šanse da se to dogodi i tokom 2021.

"Najavljivano je iz Prištine da bi se u spoljno-političkoj agendi Kosova* mogao naći zahtev za prijem u Unesko ove godine. Genearlna konferencija Unesko se održava svake druge godine i zakazana je za jesen 2021. godine. Zvaničnici sa Kosova bi već morali da počnu sa pripremama stvaranja logistike i lobiranjem za zahtev za prijem u Unsesko. Međutim, nema takvih informacija sa Kosova" kazao je Tanaskovićza Танјуг.

Kako kaže, nedavni izbori u Prištini i proces formiranja vlasti , koji podrazumeva sukobe među samim Albanicima na Kosovu i Metohiji u mnogome otežavaju donošenje odluke o apiciranju za članstvo u Unseko.

"Nisam siguran, zapravo, gotovo da ne postoje šanse da Kosovo ove godine podnese zahtev za prijem u Unseko. Pre nekoliko dana zvaničnici iz administracije Kosova doživeli su diplomatski debakl kada su već računali da imaju dovoljno glasova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova. Ne verujem da će ulaziti u ponovni rizik diplomaskog kraha" kazao je Tanasković.

Prema njegovim rečima vlasti u Prištini su povremeno sklone izvesnom avanturizmu kao što je to bio slučaj 2017. godine, ali su odustali jer su njihovi pokrovitelji iz sveta procenili da nemaju šanse.

"Vratili su pismo sa zahtevom za članstvo u Unseko, iako su ga već odneli na poštu. Čini mi se da ni ove godine ne bi imali prevelike šanse za članstvo u Unesko sve i da podnesu zahtev za prijem u tu organizaciju. Amerika je napustila Unesko pa bi njeno lobiranje za članstvo Kosova* u toj organizaciji bili ograničenog kapaciteta" kazao je Tanasković.

Izvor: Танјуг

KiMUneskoTanasković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva