:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 26, 2020   16:24

0

84

Tanasković: Pozicija Srbije u odbrani svog kulturnog nasleđa sve bolja

Ne treba uspostavljati automatizam između usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj gori i eventualnih daljih akcija Prištine po pitanju srpske kulturne baštine na KiM, kaže ambasador Darko Tanasković uz ocenu da je Priština izgubila kredibilitet kod međunarodne zajednice i da je u mnogo boljem položaju bila 2015. kada je propao pokušaj ulaska Kosova u Unesko.

Na Kosovu odavno postoji ideja da se srpsko kulturno nasleđe uklopi u tzv. kulturno nasleđe Kosova, čime bi se onda stvorio jedan nepostojeći kulturni identitet, podseća Tanasković i dodaje da Priština u toj nameri ne preza od falsifikata prošlosti kako bi taj cilj ostvarila.

"Ipak, pozicija Srbije u odbrani sopstvenog nasleđa i identiteta je sve bolja, a u tome posebno važnu ulogu ima srpski narod koji tamo živi", kaže Tanasković za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li je ono što se dešava u Crnoj Gori povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti može da utiče na to da i prištinske vlasti krenu tim putem, Tanasković odgovara: "Znate već, koga su zmije ujedale, taj se i guštera boji, ali ja mislim da to ne bi trebalo suviše povezivati. Jasno je da je ona ideja, koja stoji iza jednog i drugog projekta, u suštini ista, a to je razvlašćivanje SPC. Na širem planu to je rasrbljivanje, kako Crne Gore, tako i Kosova i Metohije. Međutim, sve ostalo je bitno drugačije. I mislim da ne bi u tom smislu trebalo nikakav automatizam uspostavljati, niti očekivati sada neposredne posledice na Kosovu i Metohiji".

Prvo, navodi Tanasković, u Crnoj Gori postoji sasvim drugačiji sistem vlasti, to je međunarodno priznata država, tamo Srbi čine najmanje 30 odsto stanovništva, a SPC je veoma jaka i možda jača nego ikada. "Drugačija je to situacija, premda je teška, bolna i za sve nas u suštini razočaravajuća na jednom širem planu".

Tanasković ukazuje da na KiM odavno postoji ideja da se srpsko kulturno nasleđe uklopi u tzv. kulturno nasleđe Kosova, čime bi se onda stvorio jedan sintetički, inače nepostojeći kulturni identitet.

Tanasković je, ipak, utiska da je Priština dalje od toga nego što je bila pre pet, šest ili sedam godina i to iz više razloga.

Pre svega, vlasti u Prištini polako ali sigurno gube kredibilitet u međunarodnoj zajednici, upravo zbog svog ponašanja, dodaje Tanasković.

"Mislim da ne bi ovo bio trenutak kad bi se vlasti u Prištini baš mogle uspešno baviti ovom problematikom, pogotovo zbog političkog haosa koji inače vlada i nemogućnosti da formiraju vladu već tri meseca. Iako to naravno ostaje njihov trajni strategijski plan", rekao je Tanasković.

Upitan zašto je priča o kulturnom nasleđu na Kosovu toliko važna za tamošnje Albance, i zašto je još važnije Srbiju da sačuva srpsku kulturnu baštinu na KiM, Tanasković kaže da je razlog u ogromnom civilizacijskom i kulturnom značaju tog nasleđa.

Dodaje da su pojedini spomenici, koji su inače i centri živih zajednica, veoma visoko ocenjeni u međunarodnoj zajednici, po univerzalnom značaju koji imaju. "To je sa tog stanovišta za Kosovo veoma bitno, jer Kosovo ne može formirati nikakav autentični kulturni identitet, jer on ne postoji."

Sa druge strane, ukazuje da je za Srbe i Srbiju to apsolutno temelj našeg i duhovnog, pa i državnog identiteta, te je u tom smislu jasno da otuđivanje il uništavanje tog kulturnog nasleđa znači da mi gubimo svoje duhovne korene i svoja društvena uporišta u istoriji i u identitetu.

Osvrnuo se na poruke specijalnog savetnika predsednika SAD Ričarda Grenela tokom posete Prištini dodajući da se moglo videti "pomeranje težišta, koje je veoma zanimljivo".

"Grenel nije izgleda, iako ne znamo tajni deo razgovora, insistirao na nekim političkim formulacijama, niti na rešenjima koja imaju neki statusni ili pravni karakter, već je insistirao na tome da treba poboljšati standard i život ljudi na samom KiM, da treba jačati ekonomski i Kosovo i Metohiju i naravno i Srbiju, mada je to neuporedivo".
E pa ta ekonomska dimenzija ima smisla jedino ako ima Srba na Kosovu i Metohiji, naglasio je Tanasković i istakao da Srbi moraju biti nosioci tog ekonomskog života i napretka.

"Prema tome, njima je najteže, oni su heroji ovoga vremena, oni su taj zalog, živi zalog našega postojanja i naše odbrane Kosova i Metohije", zaključio je Tanasković.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva