:

:

TV Most

clock

Decembar 27, 2022   14:45

0

196

Taner: Nije pitanje hoće li, već kada doći do nestašice struje u EU

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner upozorila je na veliku verovatnoću od nestašice električne energije u delovima EU u bliskoj budućnosti i poručila da je potrebno pripremiti se za to.

Taner je u intervjuu za nemački Velt rekla da očekuje da će uskoro doći do velikih prekida u snabdevanju strujom na području EU.

“Pitanje nije hoće li, pitanje je kada će do toga doći”, rekla je Taner i dodala da je rizik od nestanka struje značajno porastao zbog rata u Ukrajini.

Taner je rekla da su hakerski napadi na snabdevnje  Evrope strujom sredstvo hibridnog ratovanja za ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ne bi trebalo da se pretvaramo da je to samo teorija.  Moramo se pripremiti za nestanke struje u Austriji i Evropi”, jasna je Taner i dodala da bi trećina austrijskog stanovništva mogla bez struje da preživi najduže četiri dana.

Najavila je da će vojska zbog toga do 2025. godine postaviti 100 samoodrživih kasarni koje će same sebe snabdevati strujom.

Dodala je da osim toga treba da postoje i tzv. bezbednosna ostrva, koja u hitnim slučajevima mogu da budu kontaktne tačke za civilne pomagače i službenike za provođenje zakona, prenele su agencije.

Izvor: T a n j u g; Foto: shuterstock

strujanestašiceEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva