:

:

TV Most

clock

April 13, 2021   17:45

0

174

Tanin: Dijalog osnova napretka

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Unmika Zahir Tanin izjavio je danas da je dijalog sa Beogradom osnova napretka, koja "mora doći iznutra" i da to moraju shvatiti političari u Prištini.

On je na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu podsetio na današnji razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i ukazao da su svi oni podvukli da jedino smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da dozvole da se ovi odnosi razviju i zajednički interesi ispune.

"Svi politički akteri bili svesni centralne važnosti svojih odnosa za napredak na evropskom putu", rekao je Tanin.

Nedavno održane izbore na KiM Tanin je ocenio kao uspešne i istakao da se nova vlada na čelu sa Kurtijem suočava istovremeno sa velikim mogućnostima i izazovima.

"To je mogućnost da se izmeni narativ novih generacija. Smanjenje tenzija zahteva da vladajuće i opozicione partije sarađuju na višim interesima. Svestan sam frustracija javnosti i njihove želje da imaju budućnost manje opterećenu nacionalističnkim sloganima", rekao je Tanin.

Govoreći o izboru Vjose Osmani za predsednicu on je ukazao da je ona druga žena koja je izabrana na taj položaj, kao ida su izglasane 43 žene, koje predstavljaju 36 odsto celokupnog parlamenta.

"To je omogućilo Kosovu da zauzme mesto zajedno sa ostalim društvima sa visokim procentom zastupljenosti žena. Novi parlamentarni saziv Kosova uključuje žene na pozicijama dva od tri zamenika premijera, dok se pet žena nalazi na ministarskim pozicijama", rekao je Tanin.

On je dodao i da će posebna važnost biti posvećena verskim slobodama i toleranciji uz konstataciju da Misija nastavlja da pažljivo prati sve incidente koji pogađaju verske objekte i da nastavlja da radi sa zajednicama i vlastima kako bi se obezbedila zaštita takvih mesta.

"Podstičemo vladu da napreduje na sudbini razjašnjavanja sudbine nestalih i da sarađuje sa grupama iz beograda koje se bave tim pitanjem", zaključio je Tanin.

Kada se radi o pandemiji, Tanin je istakao da iako su uvedene dodatne mere, zaraza dostiže najveći nivo od početka pandemije i da je na KiM zabeleženo više od 2.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije što je najviše po glavi stanovnika.

"Na Kosovo su stigle prve doze vakcina protiv korona virusa preko kovaks sistema. Od suštinske važnosti je da se ubrza vakcinacija na KiM. Misija nastavlja da radi na terenu u skladu sa planom", zaključio je Tanin.

Izvor: Танјуг

TaninSB UNUNMIKdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva