:

:

TV Most

clock

April 24, 2020   17:01

0

106

Tanin: Važna saradnja u vremenu pandemije

Šef Misije UNMIK-a na KiM Zahir Tanin izjavio je danas da početna odluka da se ukinu takse, da se uspostave komercijalni odnosi i vrati poštovanju uslova Cefte predstavljaju važan znak da se otvaraju vrata za politički dijalog Beograda i Prištine.

On je na početku sednice Saveta Bezbednosti UN na kojoj se razmatra izmeštaj Unmika za Kosovo, rekao da je važna i saradnja u vreme epidemije korona virusa, istakavši kao veoma pozitivno to što su vlasti u Beogradu poklonile određenu količinu testova za virus Kovid-19 Prištini.

"Na žalost, usledila je negativna reakcija određenih političkih ličnosti u Prištini", rekao je Tanin i pozvao političke lidere da se fokusiraju da ujedine svoju energiju, a da lične i političke interese ostave po strani.

On je dodao i da je u stalnom kontaktu sa vlastima u Prištini, ali i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom trenutne situacije i još jednom ponovio da je dijalog suštinski za postizanje prihvatljivog sveobuhvatnog sporazuma dve strane.

Šef Unmika je takođe izrazio zabrinutost povodom unutrašnje političke nestabilnosti, uključujući i izglasavanje nepoverenja vladi u kosovskom parlamentu, 25. marta.

"Nesrećna karakteristika trenutnih okolnosti na Kosovu je da su političke podele odvukle pažnju mnogih lidera od zdravstvene krize. Ove podele doprinele su smanjenju poverenja javnosti u političko liderstvo u vreme pojačane anksioznosti i neizvesnosti", rekao je Tanin.

Kao pozitivne radnje preduzete u okviru misije i van nje, on je naveo poboljšanu komunikaciju i saradnju zdravstvenih vlasti u Beogradu i Prištini, imenovanje specijalnog predstavnika Evropske unije kako bi dijalog Beograda i Prištine napredovao, nedavnu zajedničku inicijative u infrastrukturi i transportu pod okriljem specijalnog izaslanika predsednika SAD.

Tanin se osvrnuo na epidemiološku situaciju na KiM navodeći da je međunarodna saradnja primetna na terenu i ponovio da je osim pozajmice od EU od 100 miliona evra, Kosovo dobilo i pozajmicu od MMF-a u iznosu od 56,5 miliona dolara.

Kako je rekao, misija Unmik-a obezbedila je direktnu pomoć opštinama, zajednicama i ugroiženim kategorijama ljudi, ali je i primetio da je zajedno sa epidemijom virusa došlo i do povećanja nasilja u porodici za 36 odsto.

Kada se radi o zaraženima u Misiji, on je rekao da ih nema i istakao da je Unmik preduzeo sve mere opreza kako bi zaštito svoje osoblje i do danas nema registrovanih slučajeva infekcije kovidom-19.

Izvor: Танјуг

KiMSB UNTanindijalog Beograda i Prištinetaksekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?