:

:

TV Most

clock

April 24, 2020   17:01

0

194

Tanin: Važna saradnja u vremenu pandemije

Šef Misije UNMIK-a na KiM Zahir Tanin izjavio je danas da početna odluka da se ukinu takse, da se uspostave komercijalni odnosi i vrati poštovanju uslova Cefte predstavljaju važan znak da se otvaraju vrata za politički dijalog Beograda i Prištine.

On je na početku sednice Saveta Bezbednosti UN na kojoj se razmatra izmeštaj Unmika za Kosovo, rekao da je važna i saradnja u vreme epidemije korona virusa, istakavši kao veoma pozitivno to što su vlasti u Beogradu poklonile određenu količinu testova za virus Kovid-19 Prištini.

"Na žalost, usledila je negativna reakcija određenih političkih ličnosti u Prištini", rekao je Tanin i pozvao političke lidere da se fokusiraju da ujedine svoju energiju, a da lične i političke interese ostave po strani.

On je dodao i da je u stalnom kontaktu sa vlastima u Prištini, ali i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom trenutne situacije i još jednom ponovio da je dijalog suštinski za postizanje prihvatljivog sveobuhvatnog sporazuma dve strane.

Šef Unmika je takođe izrazio zabrinutost povodom unutrašnje političke nestabilnosti, uključujući i izglasavanje nepoverenja vladi u kosovskom parlamentu, 25. marta.

"Nesrećna karakteristika trenutnih okolnosti na Kosovu je da su političke podele odvukle pažnju mnogih lidera od zdravstvene krize. Ove podele doprinele su smanjenju poverenja javnosti u političko liderstvo u vreme pojačane anksioznosti i neizvesnosti", rekao je Tanin.

Kao pozitivne radnje preduzete u okviru misije i van nje, on je naveo poboljšanu komunikaciju i saradnju zdravstvenih vlasti u Beogradu i Prištini, imenovanje specijalnog predstavnika Evropske unije kako bi dijalog Beograda i Prištine napredovao, nedavnu zajedničku inicijative u infrastrukturi i transportu pod okriljem specijalnog izaslanika predsednika SAD.

Tanin se osvrnuo na epidemiološku situaciju na KiM navodeći da je međunarodna saradnja primetna na terenu i ponovio da je osim pozajmice od EU od 100 miliona evra, Kosovo dobilo i pozajmicu od MMF-a u iznosu od 56,5 miliona dolara.

Kako je rekao, misija Unmik-a obezbedila je direktnu pomoć opštinama, zajednicama i ugroiženim kategorijama ljudi, ali je i primetio da je zajedno sa epidemijom virusa došlo i do povećanja nasilja u porodici za 36 odsto.

Kada se radi o zaraženima u Misiji, on je rekao da ih nema i istakao da je Unmik preduzeo sve mere opreza kako bi zaštito svoje osoblje i do danas nema registrovanih slučajeva infekcije kovidom-19.

Izvor: Танјуг

KiMSB UNTanindijalog Beograda i Prištinetaksekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva