:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2015   12:05

0

134

Tanjug da nastavi svoju misiju

Oni su, kroz saopštenja i poruke podrške zaposlenima i mednažmentu agencije, koje su stigle pre ohrabrujuće informacije da će se za nacionalnu agenciju naći rešenje, jednoglasno poručili da je neophodno da se Tanjugu da šansa da opstane i nastavi sa radom.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ističe da je sa tugom ispratio vest o prestanku rada Tanjuga.

"Spadam u red onih generacija kojima je Tanjug bio svojevrstan prozor u svet. Ne precenjujući značaj mog obraćanja, osećam običnu građansku potrebu da se Vama i vašim saradnicima zahvalim na onome što ste do sada uradili i pružil", napisao je Kostić u poruci podrške novinarima i rukovodstvu Tanjuga.

Austrijska agencija APA poslala je kolegama iz Tanjuga poruku podrške u kojoj se navodi da je velika šteta to što je nacionalna novinska agencija Srbije ugašena uz ocenu da su kolege iz APA svedoci kvalitetnog i dobrog rada Tanjuga, naročito podslednjih godina.

Vest o gašenju Nacionalne novinske agencije pogodila je i mnoge nekadašnje Tanjugove novinare i urednike, koji su ovih dana upućivali poruke pordške.

Nekadašnji novinar Tanjuga i bivši direktor slovenačke agencije STA Tadej Labernik, rekao je da ga je pogodila vest da se ukida agencija koja je, kako ističe, i u najtežim vremenima čuvala svoju profesionalnost.

"Na Tanjugovim iskustvima, posle raspada, osnivane su i nacionalne agencije u novim državama. Nadam se da će vlast u Srbiji shvatiti šta bi značilo ukidanje Tanjuga i da će promeniti svoju odluku", kaže nekadašnji Tanjugovac.

Da je gašenje Tanjuga šteta za sferu informisanja u Srbiji ističu i građani Srbije u dijaspori. Neki od njih daju predloge "mogućeg početka rešenja", uz ocenu da još ima šanse da se učini nešto.

"Pisem vam iz Austrije. Od 1992. vas citam pratim i cenim...Sigurno nije kasno, imajte sada strpljenja da nađete pravac u ovoj opasnosti, pa i smelosti. To je važno i dovešće vas do boljeg sutra, ubeđen sam", kaže Nikola P. Bogdanović iz Graca u Austriji.

Predsednik Color Preš Group Robert Čoban je ocenio da su poslednjih godina Tanjugovi novinari profesionalno obavljali svoj posao, ništa lošije od mnogih drugih u "neugašenim" državnim i privatnim medijima.

"Nikad mi neće biti jasno što ga država nije sačuvala, pa makar i pod drugim imenom ako je ono "jug" neke vec toliko bolelo", poručio je Čoban.

Na gašenje Tanjuga reagovale su i političke stranke, poslanici, ministri...

Predsednica sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa rekla je da je Tanjug bio uzor njene generacije, koja je osamdesetih počela da se bavi ovom profesijom.

"Uzor je svetskih agencija, prema tome, Tanjug mora da postoji. Ko i zašto je hteo da ugasi Tanjug, u to neću da ulazim, ali sam ubeđena da će novinari i ova vlada shvatiti da je njihova obaveza da ga sačuvaju", istakla je Čabarkapa.

"Slo­mlje­na je kic­ma srp­skog no­vi­nar­stva", tako je za „Po­li­ti­ku” okarakterisao odluku vlade o gašenju novinske agenicje Tanjug ne­ka­da­šnji no­vi­nar Tan­ju­ga Ra­de Bra­jo­vić.

Bra­jo­vić se pri­se­tio i ka­ko je baš iz te me­dij­ske ku­ce oti­šao u „Ve­cer­nje no­vo­sti”, gde je bio glav­ni i od­go­vor­ni ured­nik. To je, pri­ca, bio uobi­ca­jen sce­na­rio: Tan­ju­go­vi no­vi­na­ri od­la­zi­li su na ru­ko­vo­de­ca me­sta, po­ma­ga­li u osni­va­nju no­vih agen­ci­ja u re­gi­o­nu, u ze­mlja­ma oslo­bo­de­nim od ko­lo­ni­ja­li­zma, pa cak i u osni­va­nju Be­te i Fo­ne­ta.

"I da­nas se mno­ge re­dak­ci­je osla­nja­ju na ve­sti iz te no­vin­ske agen­ci­je, pa se u me­dij­skim ku­ca­ma sva­ko­dnev­no cu­je:"Uzmi tu vest po Tan­ju­gu"” , ispričao je on.

Tan­jug je po­no­vo vest u sve­tu jer su vest o ga­še­nju ob­ja­vili AP, a pre­ne­li su je „Gar­di­jan” i „Nju­jork tajms”.

Pozorišna rediteljka i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević izjavila je za N1 televiziju da sa prodajom Tanjuga prodaje država i identitet.

"Tanjug je jedna vrlo važna institucija, a ukoliko govorimo o konstituisanju institucija zašto ih onda razaramo… Tanjug je jedan toponim... Zamislite da Englezi ukinu BBC", ističe Pavićević.

Tanjug mora da opstane kao državna novinska agencija, a Vlada Srbije i Narodna skupština moraju da naprave zakonski okvir za to, rekao je narodni poslanik Saša Mirković, dodajući da će se zalagati da se to ostvari vrlo brzo kako bi se sačuvao Tanjug i zaposleni u toj agenciji.

"Nedopustivo je da neko uništava brend koji postoji toliko godina, samo zato što nije sposoban da sagleda vrednost i značaj Tanjuga, a Tanjug je institucija, lider u regionu. Ljudi koji rade u Tanjugu su profesionalci, ne smemo da dozvolimo da završe na ulici. Ti ljudi, za razliku od ministra Tasovca i Saše Mirkovića, znaju da rade svoj posao", rekao je Mirković.

Pisma podrške stigle su i od brojnih kompanija sa kojima je Tanjug poslednjih godina uspešno sarađivao.

Iz kompanije Tigar a.d. poručuju da je neophodno očuvati Tanjug kao jednu od najznačajnih novinaskih agencija u Srbije, sa tradicijom od sedam decenija.

"kada je Tigar a.d. bio u problemu, vi ste od samog početka bili sa nama, naravno kroz vaše korektno izveštavanje. I kao što smo mi uspeli da delimično prebrodimo probleme, nadamo se da ćete i vi izaći kao pobednici iz trenutnog problema", poručju iz te kompanije.

Da ima prostora za opstanak Tanjuga, veruju i u Vladi Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je da veruje da još ima prostora da neko otkupi Novinsku agenciju Tanjug, te da bi on lično voleo da Agencija nastavi da funkcioniše i da postoji u bilo kom obliku.

Podršku Tanjugu uputile su kolege i putem društvenih mreža.

"Je suis Tanjug", napisali su neki od njih.

Drugi su, pak, istakli značaj Tanjuga za informativni sistem Srbije:

"Neki dogadaji ne bi ni desili da nije bilo novinara Tanjuga. Oni su nekada pratili i po pet dogadaja dnevno. Svaka redakcija je barem jednom "prepisivala podatke" iz Tanjugovih izveštaja. Prema tome, informisanje bez Tanjuga nije isto i zato dajmo podršku njegovim vrednim novinarima", pišu kolege.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva