:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2023   16:49

0

127

Tarner: Kurti bi trebalo da ispuni preuzete obaveze o formiranju ZSO

Američki kongresmen Majk Tarner, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajne poslove izjavio je da bi administracija predsednika  SAD Džozefa Bajdena trebalo da da veći prioritet rešavanju odnosa Prištine i Beograda i da bi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo da ispuni preuzete obaveze za formiranje Zajednice srpskih opština. 

U intervjuu za Glas Amerike Tarner je predočio da međunarodna zajednica, pre svih Evropska unija i SAD, ne obraćaju dovoljno pažnju na region, ali, prema njegovim rečima, "američki Kongres pomno prati šta se dešava na Zapadnom Balkanu jer ne želi još jedan konflikt u Evropi".

"Nastavlja se konfliktna situacija između Kosova i Srbije. To je veoma zabrinjavajuće. Ima mnogo stvari na stolu koje obe strane i dalje nisu sprovele, koje i Srbija i Kosovo moraju da reše i tu sam poruku uputio svima tokom svoje posete", rekao je Tarner govoreći o svojoj poseti KiM gde se sastao sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i jasno joj stavio do znanja da je potreban napredak u pogledu osnivanje ZSO.

Tarner je istakao da "nema izgovora da se dogovori ne sprovode" i da Kurti mora da ispuni obavezu koju je preuzeo.

Tarner kaže da bi Bajdenova administracija morala da stavi do znanja da ovo nije samo "bilateralno pitanje" između Beograda i Prištine, već je primena dogovorenog jedno multilateralno pitanje između EU, SAD i KiM i EU, SAD i Republike Srbije.

Američki kongresmen je potvrdio da je tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem preneo jasnu poruku da bi EU i SAD volele da Srbija primeni sankcije protiv Ruske Federacije.

Govoreći o situaciji u BiH Tarner je rekao da je u danu kada je boravio u poseti BiH video da su u toku protesti, blokade, zatvoreni delovi unutrašnje granice što, kako je ocenio destabilizuje napore da BiH postane funkcionalnija država koja svoju budućnost vidi u EU i NATO.

"Biće potrebno da se SAD i EU udruže i okupe međunarodnu zajednicu za pronalaženje rešenja za Bosnu i Hercegovinu. Ako okupimo međunarodnu zajednicu da razmotri kako Bosna može da obavi tranziciju na funkcionalnu strukturu i kako njeni stanovnici to da izaberu, onda bi mogli i da se usredsredimo na rešavanje tog problema", rekao je Tarner.

On je zaključio da je problem za sva nerešena pitanja širom Balkana, izmedju ostalog i u tome što svi ljudi koji su odgovorni da ih rešavaju imaju tendenciju da sede i upiru prste jedni u druge govoreći da ne moraju ništa da urade zbog toga što ona druga strana nije ništa uradila.

"Mora da bude jasno da je to pitanje kredibiliteta kada preuzmete obavezu da postignete napredak", ukazao je američki kongresmen.

Izvor: T a n j u g

KiMZSOTarnerSADEUdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva