:

:

TV Most

Foto: tanjug

clock

April 29, 2015   12:05

0

151

Tasovac pozviva na manifestaciju Muzeji Srbije

Ministar Ivan Tasovac je na konferenciji za novinare u Etnografskom muzeju rekao da će građani imati priliku da tokom deset dana posete 64 muzeja i srodne institucije na 110 lokacija, a ulaz će biti besplatan.

Kada bismo se osvrnuli 10 meseci unazad i da mi je neko rekao da će biti organizovana ovakva manifestacija, bili bismo skeptični, rekao je Tasovac.

Prema njegovim rečima, traju radovi na Muzeju savremenih umetnosti, renovira se Narodni muzej, u toku je druga faza radova na Muzeju nauke i tehnike, radi se na depoima Galerije Matice srpske, a završena je rekonstrukcija Muzeja Vuka i Dositeja.

U proteklih 10 godina prvi put je realizovan konkurs za otkup savremenih umetničkih dela, rekao je Tasovac.

Tasovac je rekao da je u toku dogovor da se ubuduće obezbedi da svi muzeji jedan dan mesečno budu nesplatni za posetioce, kao i da je sa "Telekomom Srbija" postignut dogovor o besplatnom bežičnom internetu za posetioce muzeja.

Naglasio je da na prvi pogled manifestacija ne košta ništa, ali radi se o tome da sami muzeji, iz svojih redovnih aktivnosti, finansiraju njeno održavanje, jer su to shvatili kao svoju ulogu institucija kulture.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Bojić Brešković rekla je da je ulaz u muzeje tokom manifestacije besplatan, jer treba učiniti kulturne sadržaje dostupnim.

U deset dana, od 9. do 18. maja 64 muzeja i srodnih insttucija otvoriće svoja vrata u 37 gradova na 110 lokacija, rekla je Bojić Brešković.

Organizatori manifestacije navode da im je cilj da se u muzeje vrati radno aktivno stanovništvo, čije radno vreme se poklapa sa radnim vremenom muzeja.

Muzej Srpske pravoslavne crkve je, takođe, pozvan da učestvuje u manifestaciji, ali se nije odazvao.

Tasovac je bio bez komentara na pitanja koja nisu bila u vezi sa temom, ali je na pitanje o rijaliti programima objasnio da to nije pitanje za Ministarstvo kulture, već za regulatorno telo koje se bavi sadržajem elektronskih medija.

Izvor: Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva