:

:

TV Most

Foto: KoSSev

clock

April 11, 2020   19:47

0

324

Tatjana Lazarević puštena nakon privođenja, slučaj u redovnoj proceduri; UNS: Samim privođenjem ugrožena sloboda medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu zatražili su da kosovska policija odmah pusti na slobodu Tatjanu Lazarević, urednicu portala Kossev iz Kosovske Mitrovice.

Urednicu portala Kossev je patrola policije za region sever privela danas, posle 14 sati u policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici, javio je ranije portal za Kosovo Onlajn.

UNS i UNS na Kosovu smatraju da je sloboda medija samim činom privođenja urednice Kossev-a narušena, a da bi svako njeno dalje zadržavanje bilo ozbiljno ugrožavanje medijskih sloboda.

UNS i UNS na Kosovu ukazuju da su vlasti u Prištini dozvolile kretanje novinara tokom policijskog časa.

Portparol policije za region sever Branislav Radović potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice da se radi o krivičnom delu “nepostupanje po zdrvastvenim propisima u vreme epidemije” , te da je Tatjana Lazarević puštena na slobodu, a da slučaj ide u redovnu proceduru.

Kossev portal je potvrdio da je danas posle 14 časova privedena uredanica Tatjana Lazarević, na putu iz Kosovske Mitrovice ka Malom Zvečanu, koja se u tom trenutku, kako navode, nalazila na novinarskom zadatku.

” Za obavljanje zadatka novinarka portala KoSSev kretala se pešačkom stazom preko Malog Zvečana jer je saobraćaj Mitrovica-Zvečan obustavljen ovog ponedeljka, a samo nekoliko dana nakon što je uvedena mera karantina za opštine Kosovska Mitrovica i Zvečan nakon povećanja broja slučajeva koronavirusa u ovom opštinama” navodi Kossev.

Prilikom privođenja, Lazarević je kod sebe imala dve novinarske legitimacije, koje je pokazala pripadnicima interventne jedinice koji su je zaustavili i insistirali da pođe u policijsku stanicu, pozvavši patrolu. Imala je na sebi rukavice i masku, a u torbi nosila je diktafon.

Kako je rečeno u policiji, Lazarević je privedena na osnovu kršenja zdravstvene mere zabrane kretanja.
“Ovo je još jedan u nizu pritisaka na novinare našeg portala i pokušaj sprečavanja izvršenja novinarskih zadataka ” navodi Kossev.

U međuvremenu, portal Kosovoonline objavio je da nezvanično saznaje u izvorima bliskim pravosuđi da će protiv Tatjane Lazarević biti podneta krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima tokom pandemije, a da će slučaj biti otvoren po redovnoj proceduri.

Kako je rečeno portalu Kosovoonline, dežurni tužioci nisu se javljali, pa su nadležni organi kontaktirali glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šućrija Sulju, da delegira tužioca za ovaj predmet.

Redakcija Radio Kosovske Mitrovice pokušala je da stupi u kontakt sa Tatjanom Lazarević, koja do ovog trenutka nije odgovarala na pozive.

Šeholi: Zabrana važi za sve građane

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi ocenio je danas da je urednica KoSSeva Tatjana Lazarević kršenjem zabrane, koja važi za sve građane dve opštine na severu Kosova, učinila neprimeren potez u vreme epidemije korona virusa, a portal KooSSev objavio je da je Lazarević bila na novinarskom zadatku.

Publicista i dugogodišnji novinar Šeholi ocenio je da je zloupotreba legitimacije novinara u svrhe izlaska u vreme zabrane kretanja "katastrofalna".

"Gospođa Lazarević je tim činom prekršila pravila novinarstva i time doprinela da se ostali novinari pitaju da li ona uopšte profesionalno obaveštava i radi posao. Ako kršite zabranu izlaska, onda kako da narod veruje onome koji krši pravila" upitao je Šeholi.

On je u ime Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa pozvao udruženja novinara da reaguju na "neprimereno ponašanje i najoštrije osude postupak urednice KoSSeva".

"Kada neko napada novinare svi mi osuđujemo takve postupke, ali treba i kada neko od nas pravi kardinalne greške da najoštrije reagujemo", rekao je Šeholi, prenosi Kosovo Onlajn.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kosovo online, Kossev, UNS, RTV, FoNet

KiMkosovska policijaTatjana LazarevićKoSSev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva