:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2020   21:53

0

132

Tedros: Razvoj vakcine dobra vest, ali pandemija nije prošla

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Gebrejesus Tedros izjavio je danas da je najnoviji napredak u razvoju vakcina Kovid 19 pozitivan korak, ali i da je SZO zabrinuta zbog sve jačeg uverenja da je time pandemija okončana.

"Napredak vakcina daje nam svima podstrek i sada možemo da počnemo da vidimo svetlo na kraju tunela. Ipak, SZO je zabrinuta zbog rastuće percepcije da je pandemija Kovid 19 prošla", rekao je on.

Tedros je dodao da će pandemija preći još dug put i da će odluke građana i vlada odlučiti kada će ona biti okončana, prenosi Rojters.

"Znamo da je bila teška godina i da su ljudi umorni, ali najteže je u bolnicama koje su preopterećene", rekao je on.

On je rekao da se na mnogim mestima vidi velika transmisija virusa što stavlja bolnice, jedinice intenzivne nege i zdravstvene radnike pod ogroman pritisak.

Rajan: Vakcine ne znače i kraj pandemije

Vakcine predstavljaju najvažniji deo borbe protiv kovida-19, ali to još ne predstavlja kraj pandemije, izjavio je danas ekspert za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan.

"Mi vidimo da stižu i podaci da zaštita (koju pruža vakcina) možda neće biti dugotrajna i da su moguće pojave reinfekcije", rekao je Rajan, prenosi agencija Rojters.

"Vakcine nisu jednake nula kovida," naglasio je Rajan.

Izvor: RTV, T a n j u g

SZOvakcineGebrejesus Tedros
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva