:

:

TV Most

clock

Decembar 31, 2023   8:31

0

61

Tenkovske jedinice IDF-a u Kan Junisu; UN: Više od 100.000 Palestinaca prisiljeno da ode u Rafu

Sukob Izraela i Hamasa – 86. dan. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će borbe protiv Hamasa nastaviti da se vode na svim frontovima, još mnogo meseci. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 165 Palestinaca poginulo u poslednja dva dana, a da je više stotina njih ranjeno. 

UN navode da je najmanje 100.000 ljudi prisiljeno da odu u Rafu bežeći od borbi u ostatku Gaze, dok tenkovske jedinice izraelske vojske, prema tvrdnjama IDF-a, napreduju u Kan Junisu.

Talas vazdušnih napada IDF-a tokom noći

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noči izvele talas vazdušnih napada na Pojas Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju. 

IDF ističe da su mete bile vojne zgrade Hamasa, te tunel, kao i druga infrastruktura.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će borbe protiv Hamasa nastaviti da se vode na svim frontovima, još mnogo meseci, dok je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je najmanje 165 Palestinaca poginulo u poslednja dva dana.

Prateći najave izraelskog premijera i ratnog kabineta, tenkovske jedinice IDF-a navele su da napreduju u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, gde su u toku i povremene racije na lokacijama za koje se veruju da su služile kao položaji Hamasa.  

Upravo zbog intenzivnih napada na Kan Junis, Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da je najmanje 100.000 Palestinaca bilo prisiljeno da se izmesti u Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze. 

Dok traju sukobi u Gazi, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izvršeno više napada sa teritorije južnog Libana na položaje izraelske vojske na severu zemlje, kao i da su presreli "sumnjivu vazdušnu metu" koja je bila u vazdušnom prostoru Izraela.

Hezbolah je prethodno naveo da je u protivnapadu pogodio tri položaja izraelske vojske. 

Takođe, Sirija tvrdi da je Vojska Izraela izvršila vazdušni napad na sirijski grad Alep, prilikom čega je došlo do materijalne štete, a da je jedna od pogođenih lokacija i aerodrom. 

Izvor: RTS, agencije; Foto: EPA EFE

IzraelGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva