:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 21, 2019   23:05

0

173

Tenzije između Francuske i Italije zbog opaske o migrantima

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ambasadorku Italije u toj zemlji zbog oštrih antifrancuskih komentara visokog italijanskog zvaničnika u vezi sa migrantskom krizom u Evropi.

Naime, u trenutku kada je italijanska vlada u defanzivi zbog nedavnih smrtnih slučajeva među migrantima na moru, potpredsednik italijanske vlade Luiđi di Majo pokušao je da krivicu svali na Francusku, navodi AP.

Di Majo je izjavio da Francuska u Africi vodi politiku u kolonijalnom stilu koja „osiromašuje“ Afrikance i tera ih da krenu ka Evropi.

Francuski diplomatski zvaničnik rekao je da je italijanska ambasadorka Tereza Kastaldo danas pozvana na razgovor zbog „neprijateljskih i neosnovanih“ komentara.

Isti zvaničnik rekao je i da su ti komentari protivni „francusko-italijanskom partnerstvu“ i smislu „evropske zajednice“.

Di Majo je danas umanjio značaj nastalih tenzija s Francuskom, rekavši novinarima da ne smatra da je to diplomatski slučaj.

Ipak, naveo je da je „Francuska, istina, jedna od onih zemalja čije akcije u Africi doprinose odlasku migranata sa rodnog tla na opasna putovanja“.

Inače, Di Majov populistički Pokret pet zvezdica podržava francuski antivladin pokret „Žuti prsluci“ i više puta je kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona, a dve vlade se često sukobljavaju oko pitanja migracija.

Izvor: Танјуг

FrancuskaItalijaMigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva