:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2019   17:20

0

290

Tereza Mej podnela ostavku

Britanska premijerka Tereza Mej zvanično je danas obavestila Konzervativnu partiju da je podnela ostavku na mesto predsednika stranke, javlja Rojters.

Time je započela trka za njenog naslednika koji će biti i sledeći britanski premijer.

Mej će ostati premijer i vršiće dužnost predsednika partije dok poslanici i članovi Konzervativne partije ne izaberu novog lidera, u izbornom procesu koji će trajati nekoliko nedelja.

Mandat Tereze Mej, koja se skoro tri godine nalazi na funkciji premijera, i koja je, kako podseća BBC, 2017. godine glasala za ostanak Britanije u sastavu Evropske unije, upravo je obeležila tema Bregzita.

Parlament je tri puta odbacio Sporazum o Bregzitu, o kojem je premijerka mesecima pregovarala sa Briselom.

Prvi datum za napuštanje EU bio je određen za 29. mart, zatim je pomeren na 12. april, a potom, pošto Mej nije uspela da dobije odobrenje parlamenta, za 31. oktobar 2019. godine.

Objavila je ostavku uz objašnjenje da je učinila sve što je mogla kako bi uverila poslanike da podrže njen Sporazum o napuštanju EU.

Tereza Mej (62) postala je premijerka u julu 2016. godine, posle referenduma na kojem su se Britanci sa 52 odsto glasova 23. juna te godine izjasnili za Bregzit.

Lider vladajuće partije koja ima većinu u parlamentu Velike Britanije u isto vreme je i premijer te države.

Šta će Mejova raditi posle odlaska sa čela torijevaca?

Premijerka Tereza Mej iskoristiće ostatak vremena koje će provesti na čelu vlade Velike Britanije tako što će se usredsrediti na domaću agendu, izjavila je danas portparolka Mejove, prenosi Rojters.

Portparolka je to kazala uoči ostavke koju će Mejova danas podneti na funkciju liderke Konzervativne partije, dok u stranci traje nadmetanje za novog lidera torijevaca koji će postati i sledeći britanski premijer.

"Tokom ostatka vremena koje će provesti na funkciji (premijerke) ona će graditi domaću agendu koju je postavila u srce svog premijerskog mandata", rekla je portparolka Mejove.

Izvor: Танјуг

Tereza Mejostavka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva