:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 29, 2019   16:05

0

184

Tereza Mej ponovo poražena

Poslanici britanskog parlamenta po treći put su odbacili predlog sporazuma koji je premijerka Tereza Mej napravila sa EU, tako da se Velika Britanija iz Unije neće povući do 22. maja. Pristalice i protivnici Bregzita na ulicama Londona.

Poslanici su glasali o Bregzitu, ali ne o celom dokumentu, već o njegovom delu. Izjašnjavali su se o tri stavke sporazuma: granici između dve Irske, ugovoru o razvodu Britanije i Unije i građanskim pravima, ali ne i o budućim odnosima Londona i Brisela.

Iz Brisela je poručeno da Britanija do 22. maja može da izađe iz Unije, dan uoči izbora za Evropski parlament, ako bude usvojen sporazum.

Šta će biti dalje, ne zna se sa sigurnošću.

Dok traje rasprava u Parlamentu, ispred tog zdanja su pristalice i protivnici Bregzita.

Mnogi od okupljenih su nosili transparente na kojima su optuživali britansku premijerku Terezu Mej za izdaju, preneo je Rojters.

Uprkos prisustvu velikog broja policajaca, pojedine grupe okupljenih blokirale su put ispred parlamenta uzvikujući da se neće pomeriti i da žele "Bregzit sada".

Oko 1.000 ljudi okupilo se u Biskupovom parku na obali Temze noseći britanske zastave i transparente na kojima je pisalo "Odlazimo sada" i "Poštujte glasanje" u nameri da prošeta do parlamenta.

Aktivisti krajnje desnice održaće svoj skup na Vajtholu, u blizini kancelarije Tereze Mej u Dauning stritu, dok će se levičari okupiti na kontra-maršu nedaleko od njih.

Izvor: RTS

Bregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva